Gå til hovedindhold

Det er et tydeligt tegn på illegal arbejdskraft, når ansatte stikker af fra Arbejdstilsynet, politi og Skattestyrelsen, siger forsker.

Der skal indføres højere bøder og sanktioner over for arbejdsgiverne og kædeansvar på danske byggepladser for at komme det illegale arbejdsmarked herhjemme til livs, mener Enhedslisten.
Arkivfoto/Robert Attermann

Stort set hver gang Arbejdstilsynet kontrollerer større danske byggepladser, er der flere af de ansatte, som pludselig får meget travlt.

Så travlt, at de stikker af og løber deres vej.

Det viser nye opgørelser, som Arbejdstilsynet har lavet.

LÆS OGSÅ: Illegale ukrainere: Byggeboss gav os falske id-kort

Over de seneste 21 måneder har Arbejdstilsynet registreret, hvor mange der løber sin vej, når de kontrollerer landets arbejdspladser for social dumping, snyd med skat, dårlige arbejdsforhold og ikke mindst tjekker for illegale arbejdere.

I alt har 182 personer stukket af fra over 86 kontroller.

Forsker: Tyder på illegale arbejdere

Bjarke Refslund er arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet. 

Han hører ofte historier om folk, der stikker af fra kontroller på arbejdspladserne.

- Typisk er det arbejdsmigranter, som er i tvivl om deres rettigheder. Men nogle af de her mennesker har også fået instrukser om, at de skal løbe deres vej, når der kommer nogle og tjekker dem, siger han og uddyber:

- Det er helt oplagt, at en ikke ubetydelig del af dem, der løber væk fra kontrollerne, er arbejdere, som arbejder ulovligt eller uden opholdstilladelse i Danmark.

LÆS OGSÅ: Rumænere på sulteløn: Vi blev instrueret i at snyde politiet

Det er især inden for byggebranchen, at de ansatte tager flugten over plankeværket, når myndighederne kommer, viser Arbejdstilsynets opgørelse.

- Det kan skyldes, at det især er inden for byggeri, at der er mange transeuropæiske arbejdere på danske byggepladser, som måske mangler at betale skat og andet, siger Bjarke Refslund.

3F: Alt for mange illegale arbejdere i Danmark

Ud over de mange, der stikker af, har Arbejdstilsynet inden for de seneste 21 måneder været tvunget til at kontakte politiet 70 gange om illegalt arbejde - hvilket har ført til, at 94 personer er blevet anholdt af politiet i konkrete sager.

LÆS OGSÅ: Danske virksomheder boltrer sig i illegal arbejdskraft

- Det er noget regulært svineri, at der findes firmaejere, der sætter stakkels arbejdere i den situation, at de føler sig nødsaget til at flygte fra myndighedernes kontrol, siger Henning Overgaard, forbundssekretær hos 3F.

Ifølge en tidligere opgørelse fra Rockwool-fonden er der omkring 18.000 illegale arbejdere i Danmark. 

LÆS OGSÅ: Social dumping: Københavns Kommune fanger rekordmeget lønsnyd

Og det er alt for mange, mener Henning Overgaard:

- Tænk sig, at vi i Danmark i mange, mange år har haft en lov om ansættelsesbeviser, der pålægger arbejdsgivere at oplyse sine ansatte om deres rettigheder. Og alligevel flygter disse arbejdere over stok og sten, enten fordi de ikke ved, om de gør noget forkert, eller fordi de ved, at “firma-banditter” har presset dem til at gøre noget illegalt. Sådan nogle firma-banditter skal i gabestokken, siger Henning Overgaard, der samtidig mener, at risikobrancher skal underlægges krav om ansættelsesbevis fra dag ét.

Filippinere i slumlejr og rumænere som lønslaver

Inden for det seneste års tid har Fagbladet 3F kunnet afsløre en række sager om illegale arbejdere i Danmark, som lever og arbejder under kummerlige forhold.

I den såkaldte Holbæk-sag blev både pakistanere og rumænere udnyttet så groft af deres arbejdsgiver, at de blev erklæret udsat for menneskehandel af Center Mod Menneskehandel.

LÆS OGSÅ: Ionut flygtede fra sin arbejdsgiver: Så kom dødstruslerne

Sidste år kunne Fagbladet 3F afsløre, hvordan op til 200 filippinske lastbilchauffører levede under kummerlige forhold i en slumlejr i Padborg, mens de kørte i døgndrift til en sulteløn på 15 kroner i timen for en dansk vognmand.

Forholdene for de mange filippinere er stadig ved at blive undersøgt af politiet.

LÆS OGSÅ: Afsløring: Filippinske arbejdere bor i slumlejr i Danmark

Og senest blev 12 illegale arbejdere fra Ukraine anholdt på en dansk byggeplads med falske papirer, som de havde fået af deres østeuropæiske chef.

Anholdelserne skete netop under en kontrol fra myndighederne.

EL: Illegal udnyttelse skal lukke virksomheden

Finn Sørensen, beskæftigelsesordfører for Enhedslisten, savner værktøjer til at lukke ned for det illegale arbejdsmarked i Danmark. 

Han efterlyser højere bødestraffe til arbejdsgiverne og en mulig fratagelse af retten til at drive virksomhed, samt kædeansvar hos hovedentreprenørerne som oplagte løsninger.

LÆS OGSÅ: Færre bliver kontrolleret for social dumping

- Derudover skal vi se at få dem, der arbejder illegalt, ud af den situation, som er både farlig og uværdig. Et middel til at fange de virkelige forbrydere - bagmændene - er at tilbyde opholdstilladelse til de illegale migranter, som hjælper os med at fange bagmændene, siger Finn Sørensen.

Fanger skattesnyd for 700 millioner

De mange sager med illegal arbejdskraft bliver afsløret af Arbejdstilsynet, politi og Skattestyrelsen i forening i den såkaldte “myndighedsindsats mod social dumping”, som også har stor succes med at straffe skattesnydere blandt udenlandsk arbejdskraft i Danmark.

På fire år har Skattestyrelsen fanget skattesvindlere nok til at skrabe over 730 millioner kroner ind i såkaldt skatteprovenu - penge, som går tilbage til statskassen. 

LÆS OGSÅ: Hver anden bryder reglerne: Skattesnyd for 730 millioner blandt udenlandske firmaer

Omfanget af svindel med skat blandt udenlandske firmaer er dog stigende. Da kontrollerne begyndte i 2015, fandt Skattestyrelsens medarbejdere skattefusk i hver tredje sag.

I dag er antallet af sager om skattefusk blandt udenlandske firmaer steget, så der nu er tale om fusk i hver anden sag.