Gå til hovedindhold
TEMA
Slidt ned
TEMA
Slidt ned

Et flertal af danskerne mener ikke, at det er fair, at pensionsalderen stiger lige meget for alle. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for 3F.

Nedslidning er et stort problem i blandt andet bygge- og anlægsbranchen, hvor mange må tage medicin for at holde til det fysisk krævende arbejde.
Arkiv / Billedbureauet Colourbox

Når den gennemsnitlige levealder stiger, skal vi så alle arbejde længere, før vi kan gå pension? Nej, ikke hvis det står til flertallet af danskerne.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for 3F.

Her svarer flere end 6 ud af 10 danskere, at de ikke mener, at det er retfærdigt, at pensionsalderen stiger lige meget for alle i takt med, at gennemsnitsalderen for danskerne stiger.

“En dødssejler”

Det mener Johan Hviid Andersen, der er professor i arbejdsmedicin og overlæge på Arbejdsmedicinsk Klinik ved Regionshospitalet Herning, heller ikke.

- Stive pensionsaldre er en dødssejler. Uanset om du er skolelærer eller tømrer, bør der være en individuel bedømmelse af, hvornår du ikke kan arbejde længere og skal have mulighed for at gå på pension, siger Johan Hviid Andersen.

- Det er på tide, at der bliver taget hul på den debat herhjemme. Og på tide, at vi begynder at indrette arbejdspladserne på en måde, så de, der gerne vil blive på arbejdsmarkedet lidt længere, også får mulighed for det, siger han.

ARTIKLEN FORTSÆTTER UNDER GRAFIKKEN

Professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Per H. Jensen, mener, at man rammer socialt skævt, hvis pensionsalderen gradvist sættes op i takt med, at den gennemsnitlige levealder herhjemme stiger.

- Den livsforlængelse, som generelt sker i befolkningen, gavner især de højtuddannede og økonomisk velstående, siger Per H. Jensen.

Professor: Se på Sverige

Han var en af hovedmændene bag en undersøgelse blandt 2.500 arbejdsgivere, som Projekt Seniorarbejdsliv på Aalborg Universitet fremlagde sidste år.

- Den viste, at et stort flertal af arbejdsgiverne heller ikke ønsker, at pensionsalderen hæves, siger Per H. Jensen, som mener, at det sagtens kan lade sig gøre at få seniorer til at trække sig senere tilbage fra arbejdsmarkedet uden at gennemføre pensionsreformer.

- Man behøver blot at se på Sverige. Der har man fastholdt pensionsalderen på 65 år, men alligevel er den gennemsnitlige tilbagetrækningsalder højere i Sverige end i Danmark. Fordi seniorerne i Sverige er beskyttede mod afskedigelser, arbejdsmiljøet er langt bedre, og man har sikret, at der er en god balance mellem seniorernes ressourcer og deres arbejdsopgaver, siger Per H. Jensen.