Gå til hovedindhold
TEMA
Slidt ned
TEMA
Slidt ned

Et markant flertal af danskerne mener, at nedslidte skal have mulighed for at gå tidligt på folkepension. 3F's formand Per Christensen håber, at politikerne vil lytte til befolkningen.

Per Christensen, forbundsformand i 3F, betegner den massive opbakning til tidligere pension til nedslidte som rørende og håber, at flere politiske partier vil lytte til befolkningen.
Arkiv / Henning Bagger / Ritzau/Scanpix

Står det til den danske befolkning, skal der tages hensyn til folk, der er blevet nedslidte af deres arbejde. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for 3F.

Her svarer 8 ud af 10, at mennesker, der har udført et nedslidende arbejde, skal have mulighed for tidligere folkepension end mennesker i mindre nedslidende job.

- Jeg synes faktisk, at det er rørende. Der er massiv opbakning til, at nedslidte skal have mulighed for tidligere pension, siger Per Christensen, forbundsformand i 3F.

- Jeg håber bare, at flere politiske partier vil lytte til befolkningen, siger han.

 
ARTIKLEN FORTSÆTTER UNDER GRAFIKKEN

I februar viste en lignende undersøgelse foretaget af Megafon for TV2 og Politiken også en massiv opbakning i befolkningen til en differentieret pensionsalder, som Socialdemokratiet ønsker at indføre, hvis partiet vinder det kommende folketingsvalg.

Arbejdsmarkedsforsker og professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, Bent Greve, er ikke overrasket over flertallet af danskernes ønske.

- De fleste anerkender, at mange ikke kan arbejde til de er 65,5 år, som reglerne er nu. Folk ved, at nogen har brug for at forlade arbejdsmarkedet tidligere end andre, og at befolkningen ikke er ens, siger Bent Greve.

Befolkningen ønsker en løsning

Han hæfter sig ved, at undersøgelsen ikke giver svar på, hvilke grupper, befolkningen mener, har ret til tidligere pension.

- Det viser, at befolkningen er enig i, at der skal findes en løsning. Men jeg tror ikke, at man kan få folk til at sige i enighed, hvordan pensionsreglerne rent faktisk skal være. Folk har forskellige opfattelser af, hvad det vil sige at være nedslidt, siger Bent Greve.

- Problemet er skabt af, at de ordninger, som vi har i dag, ikke hjælper de mennesker, der er nedslidte. Selvom disse mennesker ingen sandsynlighed har for at komme tilbage på arbejdsmarkedet, skal de alligevel igennem en masse arbejdsprøvninger, som ingen virkning har, siger han.