Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

10 rumænske arbejdere har i over et år været udsat for underbetaling, mens de arbejdede for et dansk byggefirma. Nu har Arbejdsretten tilkendt dem en erstatning på 1,2 millioner kroner.

Arkiv Henrik Bjerregrav

Dårlig løn, manglende pension og lange, trættende arbejdsdage. Det har været virkeligheden for 10 rumænere, der har været ansat hos det danske byggefirma Aktiv Byg & Udlejning v/Dan Hammer.

De rumænske arbejdere har fra januar 2016 til maj 2017 været udsat for systematisk underbetaling af deres danske arbejdsgiver. Det har de nu Arbejdsrettens ord for.

Dommen betyder, at rumænerne i flok kan forlade retssalen med en samlet efterbetaling på 1,2 millioner kroner.

Arbejdsgiveren Dan Hammer skal ydermere betale 750.000 kroner i bod, fordi han har brudt med de aftalte lønforhold, som hans overenskomst med 3F foreskriver.

- Vi har fået medhold i alle vores klager, og det er vi rigtig glade for. Jeg ved også, at rumænerne er tilfredse med afgørelsen, fortæller Rune Thor Nielsen, der er faglig sekretær i 3F BJMF, og som har haft ansvaret for sagen.

Lange arbejdsdage

Rumænerne har både i retten og over for 3F forklaret, at de arbejdede under kritisable forhold.

De kunne blandt andet fortælle, at de arbejdede mellem ni og 10 timer dagligt.

Ioun Apopei har været en del af Dan Hammers firma i omkring et år og er en dem, der har lagt mange kræfter i virksomhedens byggeprojekter.

- Det var så stressende at arbejde der. Vi blev konstant truet med at blive sendt hjem til Rumænien, hvis vi ikke blev ved med at bruge al vores tid på at arbejde, forklarer han.

Sammen med fem andre rumænere boede han i en lejlighed i Roskilde, som Dan Hammer havde stillet til rådighed.

Her boede de helt tætpakket, mens de arbejdede som murere i både hverdagene og weekenderne.

Alligevel kom de ekstra arbejdstimer, som rumænerne lagde i Dan Hammers byggefirma, aldrig til syne på deres lønsedler.

- Vi arbejdede næsten hele tiden, men vi så aldrig skyggen af tillæg. Vi knoklede virkelig, siger Ioun Apopei, der i dag er flyttet hjem til Rumænien.

Falske lønsedler

I begyndelsen arbejdede Ioun Apopei og hans sjak for omkring 61 kroner i timen. Det er langt under den gennemsnitlige timeløn for en dansk murer, der er ifølge 3F’s overenskomst ligger mellem 180 og 200 kroner i timen.

Men enkelte gange har de rumænske arbejdere måtte gå en ny måned i møde uden at få udbetalt nogen løn fra deres arbejdsgiver.

Det fik Ioun Apopei til at skrive sine arbejdstimer ned og fremvise dem til 3F BJMF, der igangsatte en nærmere undersøgelse af firmaet.

- Vi begyndte at spørge arbejdsgiveren, om han ikke kunne udlevere en form for dokumentation på, at hans medarbejdere ikke var ofre for underbetaling, fortæller Rune Thor Nielsen.

Som svar fik de udleveret en stor stak af betalingsoversigter, kontooverførsler og indbetalinger til pension og feriepenge.

- Men de betalingsoversigter, som firmaet havde samlet sammen, stemte overhovedet ikke overens med det, som vi rent faktisk kunne se var blevet indbetalt på arbejdernes konto, fortæller Rune Thor Nielsen.

For eksempel fremgik det af de fremsendte dokumenter fra Dan Hammer, at der i perioden fra 1. juni til 1. december var indbetalt knapt 22.000 til Ioun Apopeis pension.

En oversigt fra PensionDanmark viser dog, at det reelt set kun drejer sig om en samlet indbetaling på 6.610 kroner i den periode.

- Han har simpelthen forfalsket en masse lønsedler, så vi ikke skulle opdage, at der var tale om underbetaling, fortæller Rune Thor Nielsen.

Dan Hammer har under sagens forløb ikke kunne fremvise nogen dokumentation på, at rumænernes løn har været indberettet til Skat.

Derfor mente retten ikke, at der var grundlag for at tilsidesætte 3F BJMF’s klage og deres egen opgørelse af efterbetalingen.

Dan Hammer har ikke ønsket at kommentere sagen.