Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Fem personer svindlede ifølge politiets sigtelse Albertslund Kommune for mere end seks millioner kroner, der skulle være brugt på svage borgere.

Ifølge virksomhedsregistret var formålet med et af de firmaer, der blev brugt til bedrageriet, at facilitere undervisning af borgere med autisme.

Det er ifølge politiet et nært beslægtet makkerpar, der har stået bag et komplot, som lænsede Albertslunds jobcenter for millioner, som skulle være brugt på kommunens allersvageste borgere.

Det kan Fagbladet 3F sammen med Ekstra Bladet afsløre efter at have fået adgang til retsdokumenter i sagen.

Fem personer er nu sigtet for at have ført i alt 6,3 millioner kroner ud af Albertslund Kommune ved hjælp af falske firmaer og opdigtede ressourceforløb.

Tre af de sigtede var i perioden 2012-2015 indsat som direktører i firmaer, hvis eneste formål var at sende falske regninger til betaling hos Albertslund Kommune.

Specialanklager hos Københavns Vestegns Politi Helene Yde Herborg bekræfter, at de resterende to sigtede – en 37-årig og en 39-årig mand – mistænkes for at stå bag bedrageriet.

LÆS OGSÅ: Sigtelse: Sagsbehandler på jobcenter svindlede kommune for millioner

Vokset op sammen

Fagbladet 3F erfarer, at de to hovedmistænkte er nevø og onkel, og at alle de sigtede er fra den samme by på Sjælland, hvor de er vokset op sammen.

Den ene af de to, nevøen på 37 år, havde ifølge sigtelsen en nøglerolle i svindelnummeret.

Indtil slutningen af 2015 var han nemlig ansat som socialrådgiver i Jobcenter Albertslund, der hører under kommunens afdeling for arbejdsmarked og beskæftigelse.

Her har han ifølge Fagbladet 3F’s oplysninger godkendt store regninger for opdigtede ressourceforløb og kursusaktiviteter, der skulle være brugt på nogle af kommunens allersvageste – syge, misbrugere og borgere med diagnoser.

Også mistænkt i nabokommune

Fagbladet 3F har tidligere beskrevet sagen og kunne her fortælle, at den 37-årige forhenværende sagsbehandler også har været mistænkt for et lignende svindelnummer i Glostrup Kommune.

Her var han også ansat i jobcentret, og tilbage i 2007 mistænkte kommunen ham for at have ført penge ud af kommunen til private firmaer. Det var dog et langt lavere beløb, angiveligt drejede det sig dengang om under 100.000 kroner.

‘Undervisning af autister’

I den aktuelle millionsag er det fire firmaer med kreative navne, der er brugt til at hive i alt 6.362.598 kroner ud af Albertslund Kommune.

Et af firmaerne svindlede ifølge politiet for 3,2 millioner kroner i perioden 2012-2015, og det fremgår af virksomhedsregistret, at firmaets formål var ‘undervisning af borgere med autisme’.

Specialanklager Helene Yde Herborg vil på nuværende tidspunkt ikke udtale sig om, hvor høj en straf anklagemyndigheden går efter. Hun fortæller dog, at det er straffelovens grove bestemmelse om databedrageri, der er i spil.

Databedrageri betyder, at man udnytter it til at bedrage sig til en økonomisk gevinst, og det straffes ofte med fængsel.

Lige nu tyder det på, at der for en eller flere af de sigtedes vedkommende vil blive tale om en tilståelsessag.