Kun fire ud af ti danskere tjekker forskudsopgørelse, og et fåtal ændrer tallene. Regeringen vil hæve gebyr for restskat og fjerne betalingen for overskydende skat.

I dag, tirsdag, kan alle danskere få udløst spændingen: Så meget skal vi betale i skat næste år! Men efter erfaring er det forholdsvis begrænset, hvor mange der straks vil åbne deres forskudsopgørelse på nettet.
I år kan der ellers være særlig grund til det. Regeringen vil sætte renten på restskat op. Samtidig vil den helt fjerne godtgørelsen for overskydende skat.
I fjor var det færre end fire ud af hver tiende, der åbnede forskudsopgørelsen i de første to måneder, efter den kom på nettet. Kun to ud af hver tiende ændrede på tallene inden for de første par måneder.
Det viser tal fra SKAT. De er opgjort, før lønsedlerne for januar kom ud. Det plejer også at føre til en del rettelser i forskudsopgørelsen, men så er skatten for januar ikke præcis.
De ældre kontrollerer mest
Seniorerne er mest ivrige med at tjekke deres skat. I aldersgruppen 60-75 år er det 49 procent, der kigger deres forskudsopgørelse igennem inden for de første to måneder.
Mellem 18 og 59 år er det kun 37 procent. Det er ellers i den aldersgruppe, at indtægterne fra arbejde kan svinge meget.
Borgerne i fem sjællandske kommuner nord og syd for hovedstaden er mest flittige med at se på forskudsopgørelsen. Fire jyske kommuner og København ligger i bunden.
Dyrere at være upræcis med skatten
Regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre aftalte så sent som i søndags at ændre på reglerne for restskat og overskydende skat. Hidtil har borgere fået en halv procent i rente, hvis de har betalt for meget. Den betaling falder helt væk fra nytår.
Straffen for restskat øges med en halv procent. Den kan i modsætning til andre renter ikke trækkes fra på årsopgørelsen.
Regeringen regner med på den måde at få en gevinst på 100-200 millioner kroner. Det er penge, der skal bruges til blandt andet at fjerne afgift på nødder.
Nogle skatteydere skal være særligt opmærksomme
Forskudsopgørelsen bygger blandt andet på data fra årsopgørelsen for 2016 og arbejdsgivernes løbende lønindberetninger. SKAT får mange oplysninger automatisk.
- Men alligevel er det en rigtig god idé at bruge 10 minutter på at tjekke, om det hele ser fornuftigt ud, siger kontorchef Jørgen Wissing Jensen fra SKAT.
Han tilføjer, at det især er vigtigt at kontrollere, hvis en skatteyder for eksempel har købt eller solgt bolig, fået længere til arbejde eller er begyndt at leje sin bolig eller bil ud.