Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Landarbejdere i Honduras atter udsat for vold og overgreb.

Landarbejderen Moisés Sanchez blev tilbageholdt og truet på livet på grund af sit faglige engagement.
FOTO: IUF

Dødstrusler og et hug med en machete.

Det var, hvad Moisés Sanchez - generalsekretær i en lokal fagforening i firmaet Melon Export i Honduras - blev udsat for sammen med sin bror den 15. april. Selskabet er ejet af den irsk-japanske frugtkoncern, Fyffes, og det er langt fra første gang, fagligt aktive fra selskabets plantager udsættes for overgreb.

Moisés Sanchez var på vej til sit hjem på cykel sammen med broderen Misael, der ledsagede ham af sikkerhedshensyn. De havde været til fagforeningsmøde i Choluteca. Fagforeningsformanden fortæller, at han blev tilbageholdt af fire gerningsmænd, der slog ham og stjal hans ejendele.

- De fire banditter omringede mig. Da min bror forsøgte at forsvare mig, huggede de ham med en machete i ansigtet. Det lykkedes ham dog at undslippe, fortæller Moíses Sanchez ifølge det internationale landarbejderforbund, IUF.

De vidste, hvem jeg var

Han var fanget i cirka 40 minutter og fortæller, at han blev truet på livet.

- Mændene vidste, hvem jeg var. De sagde, at jeg var leder af bevægelsen, og at hvis det fortsatte, ville det få konsekvenser, fortæller fagforeningsformanden.

De hætteklædte mænd krævede desuden at få Sanchez’ mobiltelefon. Det lykkedes dog ikke. Misael Sanchez behandles i øjeblikket på det lokale hospital for et dybt sår efter angrebet.

To andre fagforeningsfolk har tidligere modtaget dødstrusler i forbindelse med organiseringsindsatser på Fyffes’ plantager.

Fyffes er blandt andet kendt for sine bananer og ananas i danske og europæiske supermarkeder. Koncernen ejer tre selskaber, der producerer og sælger meloner til eksport i det sydlige Honduras.

De er i flere år blevet anklaget for at undertrykke retten til faglig organisering ved true og fyre fagligt aktive. Ansatte er desuden blevet tilbageholdt på ledelsens kontorer.

Moisés Sanchez nægter dog at give op og appellerer til international solidaritet.

- Vi har brug al den støtte vi kan få, nationalt og internationalt. Mange melonarbejdere har besluttet at organisere sig for at forsvare deres rettigheder. Deres liv afhænger af denne støtte, sagde han til det internationale fagforbund, IUF’s nyhedsbrev.

Fagforbund: Fyffes er ansvarlig

Forholdene er blevet kritiseret i den internationale kampagne Make Fruit Fair, som 3F støtter. Moisés Sanchez er en del af fagforbundet STAS og har været en aktiv del af kampagnen og har kritiseret Fyffes’ politik i internationale medier. Han blev sidste år fyret af firmaet efter 20 år på plantagen.

Det britiske fagforbund GMB fordømmer angrebet.

- Vi holder i sidste ende Fyffes ansvarlig for det brutale angreb, der tydeligvis havde til formål at afholde folk fra at organisere sig i fagforeningen og kræve deres ret, siger Bert Schouwenburg, international sekretær i GMB.

- Der er intet bevis for, at Fyffes er direkte involveret i overfaldet, men deres fagforeningsfjendske politik har skabt en fjendtlig atmosfære i et af verdens mest voldelige lande, siger Bert Schouwenburg. 

Fyffes benægter dog anklager om krænkelser af menneskerettighederne - blandt andet fra den amerikanske NGO International Labor Rights Forum - og fastholder, at koncernen respekterer de faglige rettigheder.