Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: field_partner i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Langt de fleste stjernerestauranter lever op til deres uddannelsesansvar og ansætter både tjener- og kokkeelever, viser en optælling.

Hos Formel B er det en selvfølge at ansætte elever.
FOTO: Polfoto

Hvis du er interesseret i finere madkunst under de berømte Michelin-stjerner, er der en reel chance for at lære det. For langt de fleste Michelin-restauranter i Danmark tager elever, viser en optælling, som Fagbladet 3F har foretaget.

Hele 17 ud af 25 nykårede Michelin-restauranter i Danmark har en eller flere kokke- eller tjenerelever ansat. Det glæder forhandlingssekretær i 3F Privat Service, Hotel og Restauration Bo Christensen.

- Det er godt at se, at restauranterne lever op til deres uddannelsesansvar, siger Bo Christensen, der hæfter sig ved, at Michelin-restauranterne går foran resten af branchen.

- Jeg kan konstatere, at der procentvis er flere Michelin-restauranter, som tager elever end generelt i branchen. Det er positivt, at de faglige fyrtårn også påtager sig opgaven med at uddanne fremtidens branchefolk, siger Bo Christensen.

Restaurant: Man må tage ansvar

Hos Formel B i København er det en selvfølge, at man uddanner elever. Restauranten har syv kokkeelever og fire tjenerelever:

- Når man som os snart har fem restauranter, så bør man også tage et ansvar for at uddanne elever. Man kan ikke bare råbe op på sidelinjen om “mangel på gode kokke”, hvis man ikke selv gør noget ved det. Så Formel B tager mange elever ud fra sådan et moralsk og etisk ansvar, siger Kristian Arpe-Møller, der er køkkenchef og medejer af Formel B samt Restaurant Sletten, Uformel og Palægade.

Han påpeger, at der også er ting, der gør det besværligt med elever:

- Det er bestemt ikke billig arbejdskraft. Det kræver god koordinering - de skal på skole, og reglerne er lidt mere “rigide” for elever. Det kræver lidt mere planlægning, men jeg har altid holdt fast i det, siger han.

- Vi uddanner også utroligt gode kokke på Formel B - vi investerer tid i dem og lærer dem utroligt meget, siger Kristian Arpe-Møller og oplyser, at flere af eleverne senere bliver ansat på en af de andre restauranter, han er medejer af.

Michelin-stjernerne blev uddelt ved en ceremoni i Stokholm onsdag i denne uge. Danmark høstede i alt 29 stjerner fordelt på 25 restauranter.