Vis kollegerne hvordan de bærer sig ad i stedet for bandbuler om, hvad de ikke må. Ny metode kan mindske fejl og risici og skabe mere sikkert arbejdsmiljø

Oprydning er en udfordring på mange arbejdspladser. Nu har et værksted på en simpel måde løst problemet.
Med neglelak er det vist, hvor hvert enkelt stykke værktøj hører til. Samtidig er det gjort ok, at ansatte ikke behøver hænge tingene på plads, hvis de bare er væk et par timer.
I stedet skal de putte det værktøj, som de er i gang med, i nogle gennemsigtige skuffer, som står på bordet. Hvis en kollega mangler et redskab, så hænger det på sin plads eller ligger i en skuffe, som han nemt kan se ind i.
Pelle Guldborg Hansen bruger værkstedet som eksempel på, hvad en ny metode kan bruges til. I stedet for at løfte pegefingeren og skælde ud, så har arbejdspladsen med et kærligt puf inspirereret til mere ryddelighed. Det virker!
Nudging – når vaner kan ændres med et lille puf
Forbud kan blive overflødige
Metoden hedder på engelsk nudging – oversat til at give et puf. Pelle Guldborg Hansen arbejder på universitetet i Roskilde og forsker i menneskers adfærd.
- Hvis du på en byggeplads vil have folk til at gå uden om et farligt område, så kan du sætte et skilt op med adgang forbudt. Men hvis det er den nemmeste vej til kantinen, er der fare for, at nogle tager ruten alligevel, siger Pelle Guldborg Hansen.
- Men du kan også i stedet vise, hvilken vej folk skal gå. Så er der meget større chance for, at det virker.
Tre nemme nudge til et sundt arbejdsmiljø
Prøv at forstå hvorfor folk gør det, de ikke må
Pelle Guldborg Hansen er overbevist om, at nudging kan bruges til at forbedre arbejdsmiljøet. Metoden kan mindske antallet af fejl og fjerne risici.
- Det handler om at prøve at forstå, hvorfor folk somme tider gør noget uhensigtsmæssigt. I stedet for at løfte pegefingeren og sige, at det må de ikke, så skal vi prøve at ændre forholdene, så de af sig selv kommer til at udføre arbejdet på en mere fornuftig måde.
Pelle Guldborg Hansen siger, at løsningerne somme tider er så simple, at det kunne være noget, 3. klasse i folkeskolen havde fundet på. Men det virker!
Nudging: Hvordan man får folk til at ændre adfærd