Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Skattekroner finansierer underbetalte østarbejdere. Offentlige byggepladser bag 42 procent af sager, hvor der er mistanke om løndumping.

Aarhus Kommune er med til at opføre Navitas på havnen. Her har det polske firma Budomex betalt bod på grund af underbetaling.

Det er ikke kun Ole Quitzaus polske håndværkere, der bliver underbetalt, selvom de arbejder på svømmehaller, børnehaver og plejehjem. Offentlige byggerier betalt af skattekroner har ofte problemer med løndumping.

Fagbladet 3F har gennemgået 300 møder mellem Dansk Byggeri og 3F. Møderne har været holdt, fordi der har været mistanke om løndumping.

Det har været muligt at finde frem til bygherren i 227 af sagerne. Resultatet viser, at kommuner, regioner eller staten står bag 42 procent af de byggerier, hvor der er mistanke om urent trav.

- Det er en katastrofe, at løndumping er så udbredt på offentlige byggerier. De danske skatteydere betaler regningen to gange, når der er løndumping på offentlige byggerier, siger Peter Hougård, formand for Byggegruppen i 3F.

Særlig forpligtelse

Tallene vækker også bekymring hos beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

- Det offentlige har for mig at se en særlig forpligtelse til at sikre, at arbejde i Danmark udføres på ordentlige løn- og arbejdsvilkår, siger hun.

Kommunerne står for de fleste af de byggerier, hvor der bliver afholdt forhandlingsmøder.

Kommunernes Landsforening ønsker dog ikke at forholde sig til undersøgelsen.

- Fuldstænding uacceptabelt

Ole Quitzaus firma Danpartner har arbejdet for Københavns Kommune på mindst tre byggepladser.  Kommunen kræver officielt dansk løn på deres byggerier. Men den tjekker ikke, om der ikke bliver snydt med lønnen.

Overborgmester Frank Jensen (S) siger, at han nu vil undersøge de tre byggerier, som Danpartner har været involveret i.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, hvis nogen af de virksomheder, som arbejder på Københavns Kommunes byggepladser, spekulerer i løndumping.

- Folk, som arbejder for kommunen, skal behandles ordentligt, og vi har et ansvar for at sikre, at det sker, skriver Frank Jensen i en mail til Fagbladet 3F.