Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Bendt Bendtsen er parat til at undersøge IØ-fonden, der hjælper danske virksomheder med at starte produktion i Østeuropa. Lykketoft vil målrette indsatsen mod de fattigste lande.

- Generelt er der ikke megen fornuft i at yde økonomisk støtte til virksomheder, der flytter til udlandet. Det kan være en god ide i konkrete tilfælde, men ikke generelt.

Det sagde en af de økonomiske vismænd, Jan Rose Skaksen, på en høring om globalisering, LO mandag havde arrangeret i Odense.

Længere kunne og ville han ikke gå – vismændene skal forholde sig politisk neutrale under en valgkamp – men i deres seneste rapport fra efteråret forholder vismændene sig kritisk til den støtte, der ydes gennem Investeringsfonden for Østlandene (IØ-fonden) og Investeringsfonden for Udviklingslandene (IFU-fonden).

Der er på det seneste opstået politisk blæst om især IØ-fonden på grund af dens støtte til svinefarme i Polen, og fordi det har vist sig, at den har ydet millionstøtte til virksomheder som Dansk Eternit, Gumlink og Ecco, der har lukket arbejdspladser i Danmark for at etablere sig i Østeuropa.

Bendtsen: Støtten skal følges løbende

Jan Rose Skaksens indlæg på LO-høringen – der i øvrigt var arrangeret, inden valget blev udskrevet – var oplæg til en duel mellem den konservative erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsenog Socialdemokraternes formand, Mogens Lykketoft. Og Bendt Bendtsen erklærede sig parat til at undersøge, om den danske statsstøtte er givet rigtigt ud.

- Det er klart, at den form for støtte skal følges løbende. Man skal ikke glemme, at støtten åbner for eksport af andre varer til de lande, vi er med til at investere i, og grundlæggende mener vi, at der er tale om en fornuftig form for ulandshjælp. Men vi skal på den anden side ikke acceptere, at danske skatteborgere betaler for at udkonkurrere danske virksomheder, sagde erhvervsministeren.

Lykketoft: Kun støtte til de fattigste

Mogens Lykketoft kom med et mere konkret løfte om en ændring.

- Vi vil ændre fundatsen for fondene, så støtten kanaliseres til de virkeligt fattige lande. Og så mener vi, at der skal være en meget tættere kobling mellem støtten og de teknologier, vi udvikler i Danmark – for eksempel inden for miljø, sagde han.