Gå til hovedindhold

Uligheden i sundheden vokser, og særligt mænd springer lægebesøget over. Lindy Aldahl fra "Rigtige Mænd" var én af de mænd.

Danskernes sundhed debatteres i øjeblikket. DR1 kører programserien "En syg forskel", som undersøger, om der er forskel på den behandling, som rige og fattige modtager på sundhedsområdet, og 3F har lanceret sundhedsprojektet "Sammen står vi stærkt".

I dag er hver fjerde 3F'er ikke på arbejdsmarkedet, når de fylder 60 år. Enten er de på førtidspension eller slet ikke i live.

Størstedelen af 3F'erne er ufaglærte eller kortuddannede, og den gruppe har det dårligste helbred og lever derfor også kortere end dem med længere uddannelser. Det skyldes blandt andet det hårde fysiske arbejdsmiljø, kombineret med rygning, kost- og motionsvaner samt stress og nedsat trivsel. Samtidig går mænd 30 procent mindre til de praktiserende læger, end kvinder gør.
 

38-årig Lindy havde krop som 52-årig

3F'eren Lindy Aldahl kendte alt til at undgå lægen, de sunde kostvaner og motionen. Han blev et kendt ansigt efter hans deltagelse i "Rigtige Mænd" på DR1, hvor fem jyske, overvægtige mænd blev udfordret til at leve sundere.

Første gang vi mødte Lindy Aldahl røg han 20 cigaretter om dagen, spiste hverken grøntsager eller salat, gik aldrig til lægen og grinede ad folk, der dyrkede motion.

I "Rigtige Mænd" blev deltagerne udsat for en lægetest, og Lindy Aldahl havde den dårligste "bodyage" blandt de fem mænd. På daværende tidspunkt var Lindy Aldahl 38 år, men tallene viste, at han havde en krop på alder med en 52-årig.

Dét var vendepunktet for Lindy Aldahl, og i dag passer han på sig selv. Han har fået tillagt sig sunde kostvaner, og han både cykler på mountainbike og løber sig en tur, når de dårlige vaner dukker op i tankerne.