Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Efter debatten om termometerfabrikken Kamstrup er det nu Arbejdsmiljøklagenævnet, der skælder ud

Direktør Jens Jensen håber, at klagetallet kan komme længere ned.

Somme tider er Arbejdstilsynet uheldig med sine kendelser. Arbejdsmiljøklagenævnet ændrer i hvert fald på en række påbud, forbud og andre afgørelser. I fjor fik klagerne helt eller delvist ret i ikke færre end 27 procenter af tilfældene.

Det er forholdsvis mange, synes ankechef og jurist Lisbet Jensen. Hun er formand for Arbejdsmiljøklagenævnet. Hun bruger betegnelsen ”omgørelsesprocent” for, hvor mange gange nævnet ændrer Arbejdstilsynets afgørelser.

- Omgørelsesprocenten ligger fortsat over det, man bør kunne forvente, siger Lisbet Jensen i forbindelse med, at statistikken for 2010 er gjort op.

Udviklingen

Arbejdstilsynet har forbedret sig. I 2009 var det hele 41 procent af klagerne, der fik helt eller delvist medhold. Året før var det 35 procent. Nævnsformanden peger på, at tallet for 2010 dermed går i den rigtige retning.

- Det tyder på, at Arbejdstilsynet har forbedret en række af de systematiske retlige fejl og mangler, siger Lisbet Jensen.

Ørefigenen fra Ankenævnet kommer efter, at eksperter for kort tid siden kritiserede Arbejdstilsynet for ikke at have levet op til sit ansvar på kviksølvfabrikken Kamstrup. Her har medarbejdernes helbred været i fare i en periode på over 25 år.

Professor: Arbejdstilsynet har svigtet i kviksølvskandale.

Tilsynsførende trænes

Arbejdstilsynets direktør, Jens Jensen, regner på en lidt anden måde end ankenævnet. Han fortæller, at hans medarbejdere i fjor var på 64.500 tilsynsbesøg. De gav 23.500 påbud, forbud eller andre afgørelser.

- Ud af afgørelserne er 1,8 procent blevet påklaget. Det er en lav procentdel, synes Jens Jensen.

Han erkender, at der tidligere har været problemer med, at beskrivelserne i nogle påbud ikke har været gode nok, så det har været svært for virksomhederne at se, hvad de havde overtrådt i forhold til bestemmelserne. Men på det område og andre felter dygtiggør Arbejdstilsynet i øjeblikket sine tilsynsførende.

Den daglige leder af Arbejdsmiljøpolitisk afdeling i 3F, Palle Larsen, er medlem af Arbejdsmiljøklagenævnet