Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Høje krav på jobbet kan gøre folk sygeligt kede af det, men undersøgelse viser, at støtte fra kolleger og ledelse modvirker nedtrykthed.

Et dårligt psykisk arbejdsmiljø øger risikoen for depression - men din støtte kan hjælpe en trængt kollega.

Kender du folk, som lider af en depression eller har gjort det?

Sandsynligvis, for ikke færre end 200.000-300.000 danskere er så ramte, at de bør behandles. Nu dokumenterer en undersøgelse, at dårligt psykisk arbejdsmiljø kan føre til depression, men samtidig viser resultaterne også, hvad der skal til for at forebygge.

Syv danske og engelske forskere har gennemgået flere tusinde videnskabelige projekter om sammenhænge mellem arbejdsforholdene og psykiatriske lidelser. Konklusionen er, at folk med et dårligt psykisk arbejdsmiljø er i dobbelt så stor fare for at få en depression som de, der har trivelige vilkår på deres job.

Arv og miljø

Det er blandt andre overlæge Bo Netterstrøm fra Arbejdsmedicinsk Klinik i Hillerød, der har set på de internationale resultater. Konklusionerne er offentliggjort i et internationalt tidsskrift, og nu videregives de i Danmark af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

I mange år har der været forsket i årsager til depression. Sygdommen kan være arvelig, men også alvorlige livsbegivenheder spiller ind. Hidtil har det været omdiskuteret, om arbejdsmiljø har en rolle.

Den nye undersøgelse viser, at det for eksempel er farligt at være udsat for høje krav på sit arbejde, samtidig med at man kun har lav kontrol over jobbet. I det hele taget ser det ud til at høje krav øger risikoen for depression.

Stress

Det er også farligt, hvis en ansat yder en stor indsats, men ikke føler at arbejdet giver udbytte. Stress på jobbet kan også lede til depression.

Hvis folk kun får lidt støtte fra kolleger og ledelse, øger det også risikoen for depression. Men omvendt: Støtte fra omgivelserne mindsker faren.

Læs mere om undersøgelsen

Depressionsforeningen www.depressionsforeningen.dk/

NetPsykiater.dk www.netpsykiater.dk