Gå til hovedindhold

Massiv opmærksomhed fra tv, radio og aviser på Zoo's nye favoritbamser får til tider dyrepasseren Rasmus Pedersen til føle sig som et udstillet dyr. Sådan var det ikke dengang, jeg bare passede elefanter, siger Rasmus Pedersen.

Dyrepasser Rasmus Pedersen har fået den svære opgave at skulle passe på den kinesiske nationalskat: Pandaerne.
Thomas Arnbo

Protesterende Tibet-demonstranter som tilskuere, lange lister med kinesiske krav og en horde af medier lige i hælene.

Velkommen til 3F’eren Rasmus Pedersens hverdag. Han er en af de tre udvalgte dyrepassere, der skal passe de to plyssede diplomater fra Kina: Pandaerne Mao Sun og Xing Er.

Normalt er det dyrene, der løber med al opmærksomheden i Københavns Zoologiske Have, men den danske panda-feber har også kastet et spotlys på de tre dyrepassere.

- Pandaerne og Zoo har været det rene mediecirkus, siger Rasmus Pedersen.

De to pandaer har siden torsdag 11. april været faste indbyggere i et nyt pandahus i Københavns Zoo. En begivenhed, som har trukket store overskrifter i medierne.

Det betyder, at Rasmus Pedersen jonglerer daglig panda-pasning og interviews med pressen.

- Da vi landede med pandaerne ude i lufthavnen, blev vi mødt af en hær af medier. Og lige siden har det bare fortsat i højt gear, fortæller han.

- Pandaerne og Zoo har været det rene mediecirkus, siger Rasmus Pedersen.
- Pandaerne og Zoo har været det rene mediecirkus, siger Rasmus Pedersen. FOTO: Thomas Arnbo

Nyd pandaerne

Dyrepasser-trioen var på forhånd advaret om, at jobbet som panda-passer ville suge opmærksomhed til sig.

Alligevel kunne den tidligere elefant-passer Rasmus Pedersen ikke undgå at blive overvældet af den massive mediebevågenhed.

- Folk har både været rigtig glade og sure over, at vi har fået pandaerne. Især kritikken overraskede mig. Men mit job er heldigvis bare at sørge for, at de har det godt og falder ordentligt til, siger han og tilføjer:

- Det er selvfølgelig helt i orden, at folk er kritiske. Men jeg synes, at vi allesammen skal prøve at nyde pandaerne, når nu vi har fået dem.

Han refererer til de mange demonstranter, der i de sidste par uger har samlet sig foran Københavns Zoologiske Have for at protestere imod Kinas overtrædelse af menneskerettigheder.

- Jeg fik bestemt ikke den slags reaktioner, da jeg passede elefanter. Men de fleste mennesker er glade for pandaerne, og så går kritikken mig ikke særlig meget på, siger han.

- Folk har både været rigtig glade og sure over, at vi har fået pandaerne, siger dyrepasser Rasmus Pedersen.
- Folk har både været rigtig glade og sure over, at vi har fået pandaerne, siger dyrepasser Rasmus Pedersen. FOTO: Thomas Arnbo

Kinesisk nationalskat

Det kinesiske kærestepar Mao Sun og Xing Er er frugten af knap 10 års politisk og diplomatisk kamp for at få pandaer til Danmark.

Kineserne kalder dem en gave, men reelt set er der tale om et lån på 15 år.

Hvert år skal Danmark betale 6,4 millioner kroner til Kina som en del af den lejekontrakt, der dækker de sort/hvide-bjørne.

Politisk er pandaerne et symbol på samarbejdet mellem Danmark og Kina. Men for Rasmus Pedersen repræsenterer pandaerne den ultimative udfordring.

- Pandaerne er alt andet end normale. Det har krævet et tæt samarbejde med kinesiske dyrepassere, som ønsker at følge med i dyrenes udvikling. For eksempel har de skullet godkende anlægget, før vi kunne få dem herop, fortæller han.

Med pandaerne fulgte to kinesiske dyrepassere, der skal være i Danmark to år. De står klar til at rådgive og hjælpe de danske panda-passere, hvis der opstår problemer.

Derudover har han sammen med de to andre panda-passere tilbragt ni uger i Kina for at observere og lære om pandaerne.

- For mange kan være meget svært at forstå, hvor meget de her dyr betyder for kineserne. Det er en nationalskat, vi skal passe på. Derfor forstår jeg godt, at de går op i pasningen, fortæller han. 

Alligevel glæder Rasmus Pedersen sig til at få noget arbejdsro.

- Det er rigtig godt, at haven og pandaerne får opmærksomhed. Men der har været meget pres på. Så det bliver rart, når det stilner af, og vi får tid til at lære pandaerne bedre at kende.