Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Anklagemyndigheden er klar til at udvide sigtelsen for medvirken til ulovlig taxikørsel mod selskabet bag den danske Uber-app. Det afhænger af Højesterets vurdering af fire landsretsdomme, der endte med kæmpebøder til Uber-chauffører.

Ny opgørelse fra Skat viser, at kun tre ud af 1.195 Uber-chauffører betalte den rette skat eller moms i 2015.
FOTO: Polfoto

Det hollandske selskab Uber B.V., som stod bag Ubers app i Danmark, risikerer at få en endnu varmere velkomst, når selskabet skal i retten for medvirken til ulovlig taxikørsel.

Alt afhænger af, om Højesteret imødekommer ønsket fra fire Uber-chauffører, der har søgt om at få deres domme indbragt for Højesteret. Uber-chaufførerne blev i landsretten tidligere på året idømt bøder på tilsammen 700.000 kroner for ulovlig Uber-kørsel i 2015.

Advokaturchef i Københavns Politi, Vibeke Thorkil-Jensen, pointerer, at der allerede er rejst sigtelse mod Uber B. V. for medvirken til ulovlig taxikørsel og overtrædelse af taxilovgivningen.

Uber B. V. er sigtet på baggrund af en lang række sager, hvor andre Uber-chauffører har fået bøder for ulovlig Uber-kørsel. Men den sigtelse kan blive udvidet. Det afhænger af, om Højesteret kører de fire sager og fælder dom - og af, hvad de eventuelle domme vil lyde på - eller om Højesteret afviser ankerne.

Vil udvide sigtelse

De fire landsretsdommene bygger blandt andet på oplysninger indhentet af Skat via de hollandske skattemyndigheder, der har fremsendt en liste på op imod 1.500 af taxitjenestens Uber-chauffører i Danmark. Holland er hjemsted for Ubers aktiviteter i Europa.

- Vi afventer, om landsretsdommene ender i Højesteret. Omfanget af en straffesag mod Uber vil selvfølgelig afhænge af, hvad en eventuel dom i Højesteret lyder på. Vi vil gerne rejse en samlet tiltale og vil have afklaret, om den også skal omfatte medvirken til ulovlig Uber-kørsel hos chauffører fra den hollandske liste, siger Vibeke Thorkil-Jensen.

Anklagemyndigheden er klar

Der går et stykke tid, før det bliver afklaret, om de fire sager ender i Højesteret. Det er Procesbevillingsnævnet, der afgør, om en landsretsdom er så principiel, at den kræver en vurdering i Højesteret.

Procesbevillingsnævnet har sendt højesteretsanmodningen til høring, og den ligger lige nu hos anklagemyndigheden for at få deres indstilling. Men Vibeke Thorkil-Jensen ønsker ikke at oplyse, hvad anklagemyndighedens holdning er.

Uber står bag chaufførers appel 

Så snart nævnet har truffet deres afgørelse, er anklagemyndigheden også klar til at vurdere hver enkelt af de 1.500 andre sigtede Uber-chauffører, hvis navne står på den hollandske skatteliste over Uber-kørsler i 2015.

Forelagt muligheden for en udvidet sigtelse svarer Ubers kommunikationsafdeling i et mailsvar, at de “ikke kommenterer på hypotetiske scenarier”.

Hvad angår chaufførernes appel om at få sagerne for Højesteret, pointerer Ubers talsperson, at Uber “vil støtte Uber-chaufførerne i deres appeller, som de har gjort fra starten”.