Gå til hovedindhold

Lad kommunerne overtage a-kassernes arbejde med at vurdere de lediges rådighed, lyder det overraskende fra borgmester i København. Men borgmesteren skulle hellere hjælpe sine egne ledige i job. Det er a-kasserne bedre til, lyder det fra a-kasserne.

A-kasserne afviser kategorisk forslag fra Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester om at lade kommunerne overtage rådighedsvurderingen af dagpengeledige.
arkiv

Lad kommunerne som forsøg vurdere rådigheden for alle ledige. Også a-kassernes forsikrede ledige.

Sådan lyder det opsigtsvækkende forslag i dag fra Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), i netmediet NB-Medier.

Ifølge Lonning-Skovgaard “sanktionerer a-kasserne ikke så ofte, som jobcentrene kunne ønske sig”.

Hvis en ledig for eksempel udebliver fra en samtale i jobcenteret, sender jobcenteret en indberetning til a-kassen, der skal afgøre, om den ledige står til rådighed eller skal have en sanktion.

- Det er fornemmelsen i vores system, at der ikke følges op i a-kasserne. Det, jeg får oplyst, er, at de indberetter mere, end der efterfølgende sanktioneres, siger borgmesteren til NB-Medier.

Ærgerligt

Eva Obdrup, forretningsfører i 3F’s a-kasse, afviser borgmesterens kritik.

- Det er rigtig ærgerligt, at en borgmester baserer sine udtalelser på “fornemmelser” og forsøger at danne myter om, at vi i a-kasserne ikke gør det, vi skal. Vi er underlagt et grundigt tilsyn fra myndighederne. Vi bliver kigget over skuldrene i alt, hvad vi gør. Der er helt klare regler, som vi administrerer efter, pointerer Eva Obdrup.

Eva Obdrup er uenig i, at flere sanktioner kan være et mål i sig selv.

- Antallet er ikke vigtigt. Det afgørende må være at sanktionere korrekt ifølge reglerne, pointerer Eva Obdrup.

Dagpengeledige er hurtigere i arbejde igen

I a-kassernes brancheorganisation Danske A-kasser er direktør Verner Sand Kirk tilsvarende uforstående overfor borgmesterens kommentarer.

- Jeg kan ikke lade være med at synes, at borgmesteren måske skulle se lidt indad. For eksempel er kun 16 procent af de cirka 14.000 kontanthjælpsmodtagere i København defineret som parate til at gå i job. Det er meget lavt. Hvis borgmesteren vil gøre en god gerning, skulle hun arbejde med at få sine egne kontanthjælpsmodtagere i gang med opkvalificering eller i arbejde i stedet for at blande sig i a-kassernes arbejde, mener Verner Sand Kirk.

Ser man på de såkaldte “overlevelseskurver” på jobindsats.dk, så er det kun godt en fjerdedel af de ledige med dagpenge i Københavns Kommune, der stadig får dagpenge efter 39 uger. Men det er over halvdelen af de ledige med kontanthjælp, som stadig er på kontanthjælp, selvom de er parate til få arbejde. Og det er vel at mærke blandt de kun 16 procent kontanthjælpsmodtagere, som vurderes jobparate i kommunen.

- Det er lidt “sjovt”, at Lonning-Skovgaard brokker sig over, at a-kasserne ikke er skrappe nok med rådighed og sanktioner, når a-kasserne tydeligvis er så meget bedre til at få de ledige i job end jobcentrene i København, mener Verner Sand Kirk.

- Det er da trods alt dét, der er hovedopgaven – at få de ledige i job, understreger han.

Dagpengeledige søger flere job

Ifølge myndighedernes målinger af, om de ledige er tilstrækkeligt ihærdige med jobsøgningen, viser tallene, at der er stor forskel mellem dagpengeledige og jobparate kontanthjælpsmodtagere. Blandt de jobparate kontanthjælpsmodtagere er det 25 procent, der ikke har søgt job den sidste måned. Blandt ledige på dagpenge er det under to procent.

Borgmesteren var i øvrigt for få måneder siden ude med riven efter akademikernes a-kasser, som hun heller ikke mente var skrappe nok over for de ledige akademikere, som hun også kaldte dovne.