Regeringen vil ikke røre efterlønnen, selvom den vil af med seniorjobordningen, lød det i et samråd med beskæftigelsesministeren onsdag. Men flere oppositionspartier er uenige. - Seniorjob er en redningsplanke, siger SF's Karsten Hønge.
Er det en forringelse af efterlønnen, når regeringen vil afskaffe seniorjob?
Ja, mener blandt andet SF. Men beskæftigelsesministeren mener nej.
- Vi piller ikke ved retten til efterløn, sagde Ane Halsboe-Jørgensen (S), beskæftigelsesminister, på et samråd i Folketingets beskæftigelsesudvalg onsdag.
Sagen kom op, fordi regeringen har meldt ud, at seniorjobordningen skal afskaffes. Og seniorjob er betinget af, at man er med i efterlønsordningen.
Derfor er SF’s beskæftigelsesordfører Karsten Hønge lodret uenig. Han mener, at mange af dem, der i dag betaler til efterlønsordningen, har valgt at blive i ordningen netop på grund af muligheden for at få et seniorjob.
- Seniorjob er en redningsplanke, som kan give en værdig afsked med arbejdsmarkedet. Det svarer til at købe en brandforsikring. Der er ikke mange, der får brug for den. Men den er vigtig, sagde Karsten Hønge, som havde kaldt ministeren i samråd.
Han mener, at et farvel til seniorjob vil skabe rystelser af utryghed ned gennem aldersgrupperne hos de cirka 250.000 lønmodtagere, som betaler til efterlønnen i dag.
Hvad skal folk leve af
Det samme mener Enhedslistens Jette Gottlieb.
- Man kan ikke sige, at seniorjob ikke betyder noget. Mange har netop beholdt efterlønnen, fordi det giver mulighed for et seniorjob, sagde hun.
Jette Gottlieb efterlyste i øvrigt svar på, hvad folk skal leve af, hvis de mister retten til dagpenge, når de er sidst i 50’erne – og indtil de kan få efterløn.
I dag har cirka 600 personer et seniorjob.
Men ministeren gled af på kritikken.
- Seniorjob er et område, hvor vi mener, at de offentlige midler kan bruges bedre. Samtidig er der færre, som melder sig til efterlønnen. Men det er vigtigt at sige, at vi ikke fratager nogen retten til efterløn. Så det er ikke en forringelse af efterlønnen, sagde ministeren.
Længere ledige
Seniorjob er en mulighed for at få et job på almindelige vilkår i den kommune, hvor man bor, hvis man har opbrugt sin ret til dagpenge. Det kan højst vare i fem år, og man skal gå på efterløn, så snart man kan. Det vil sige, at seniorjob kun en mulighed, hvis man har betalt til efterlønnen og opfylder betingelserne.
Gennemsnitligt er seniorer ledige længere tid end andre aldersgrupper, når først de er blevet ledige. Med andre ord har de sværere ved at få arbejde igen.
Professor ved Aalborg Universitet Per H. Jensen har tidligere sagt til Fagbladet 3F, at arbejdspladserne de sidste 15 år er blevet bedre til at fastholde seniorer – men:
- Hvis ordningen om seniorjob fjernes, så bliver det sværere for arbejdsløse seniorer at komme i arbejde.
Også flere store a-kasser har protesteret mod at afskaffe seniorjobordningen.