Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Regeringen skal lære af Mors og tale håndværksfagene op, mener 3F. Lars Løkke Rasmussen og 3F-formand Per Christensen besøgte øen og fik gode råd fra blandt andre lærlingen Kristian.

Lars Løkke Rasmussen og 3F-formand Per Christensen besøgte i dag Mors og fik gode råd fra lærlingene.
Lea Meilandt Mathiesen

Flaget var stillet frem ved indgangen, og der var bestilt kagemand med skriften “Velkommen”, da statsminister Lars Løkke Rasmussen og 3F’s forbundsformand, Per Christensen, torsdag morgen besøgte virksomheden Frontego i Nykøbing Mors.

Baggrunden for besøget var Fagbladet 3F’s artikler om Mors som et af de få steder i landet, hvor man kan få mange unge til at tage en erhvervsuddannelse. 

Konsekvensen af de manglende erhvervsskole-elever kan blive et underskud på 70.000 faglærte i 2025.

I virkeligheden burde dagens hovedpersoner ikke hedde Løkke og Christensen, men Kristian og Jakob - to af virksomhedens maskinsnedker-lærlinge, der netop har valgt håndværket til. De var da også inviteret til kage med de prominente gæster.

- Min familie består af håndværkere, så valget var naturligt. Jeg overvejede slet ikke gymnasiet. Til gengæld bestemte jeg mig for at tage den boglige erhvervsuddannelse, EUX, fordi jeg ikke syntes, at jeg var færdig med bøgerne, forklarer Kristian Dyhrberg Andersen.

PET-vagter i stramme jakkesæt med headset og opmærksomme blikke fulgtes med rundt i værkstedet sammen med snurrende kameraer. Kristian arbejdede sindigt videre ved kant-limeren.

Man bliver stemplet som dum

Stoltheden ved faget er ikke til at tage fejl af hos den unge morsing, der sidste år blev nummer fem ved DM i Skills. Alligevel er der noget, der nager:

- Før i tiden blev man altid stemplet som dum, hvis man valgte at blive håndværker. Det tror jeg stadig hænger ved. Der er mere prestige i andre uddannelser. Jeg er for eksempel den eneste i min venneflok, der er håndværker, siger Kristian Dyhrberg Andersen.

Maskinsnedker-lærling Jakob Rasmussen troede, at han skulle være mekaniker, men han blev grebet af miljøet hos Frontego:

- Jeg startede som fejedreng herude i 10. klasse og fandt ud af, at det er et godt sted at være.

Lars Løkke Rasmussen mener, at der kan være noget om snakken om manglende prestige i håndværksfagene. 

- Jeg tror, vi alle sammen har været ramt af uddannelsessnobberi. En kultur, hvor det kun er studenterhuen, der tæller. Herude i produktions-Danmark er det naturligt at gå en anden vej. De kan noget, som vi skal tage ved lære af og prøve at sætte i system, siger statsministeren.

Løkke skal lære af Mors

Per Christensen er enig.

- På Mors taler de håndværket op, de samler uddannelsesinstitutionerne, og de tager fat i den enkelte unge. Det kan Lars Løkke og regeringen godt lade sig inspirere af, siger 3F-formanden.

Succesen med erhvervsskoler i området er årsagen til, at statsministeren og uddannelsesminister Merete Riisager har valgt Nykøbing Mors som scene for at fremlægge regeringens nye udspil for erhvervsskoler - efter flere års skarp kritik af besparelser på området. 

Regeringen får også - ganske gratis - et godt råd med på vejen fra lærlingen Kristian, før statsministeren og følge ruller videre. 

- Jeg tror, det er meget tidligt for mange unge at skulle beslutte sig for en uddannelse, når de er 15-16 år og skal tage en erhvervsuddannelse. Så er det nemmere at vinde tid ved at tage tre år på gymnasiet eller handelsskolen. Det kunne man måske godt kigge på, siger Kristian Dyhrberg Andersen.

Virksomheden Frontego producerer elementer til køkkenfirmaer.