Gå til hovedindhold
Den rekordlave inflation har givet de fleste flere penge mellem hænderne. Men prognoserne siger, at den vil stige igen.

Sidste år var inflationen den laveste i 63 år, viser nye tal. 3F's cheføkonom: Det har givet folk flere penge at gøre godt med. Men de kommende år ventes niveauet at blive mere normalt.

Hvis du har på fornemmelsen, at du sidste år havde lidt flere penge at gøre godt med, så kan det godt passe. For i 2016 var inflationen rekord-lav. Faktisk den laveste i 63 år. Det betyder, at danskerne i gennemsnit har haft flere penge mellem hænderne.

Ifølge arbejdsgiverforeningen Dansk Byggeri drejer det sig om cirka 3.000 kroner om året.

- Hvor meget højere købekraften har været for den enkelte afhænger af flere ting, især lønudviklingen. Men ingen tvivl om, at den lave inflation har betydet, at folk i gennemsnit har haft en bedre købekraft. Selvom lønstigningerne de senere år ikke har været prangende, så har den utroligt lave inflation alligevel sikret en pæn fremgang i reallønnen og i købekraften, siger 3F’s cheføkonom, Frederik I. Pedersen.

Inflationen vil stige igen

Det er nye tal fra Danmarks Statistik, der viser, at de gennemsnitlige årlige prisstigninger sidste år var på det laveste niveau siden 1953. Kun på en kvart procent. De seneste 20 år er forbrugerpriserne cirka steget med to procent om året.

De lave stigninger gælder både varer og tjenesteydelser; lige fra de varer, vi køber i supermarkedet, til elregningen og en klipning hos frisøren.

Men ifølge 3F’s cheføkonom vil det nok være en dårlig ide at indregne den super lave inflation i sit budget for de kommende år:

- Prognoserne siger, at inflationen vil stige igen, både i år og næste år, og nærme sig mere normale tilstande på de 1,5-2 procent. Når vi måler udvikling i realløn og købekraft, er det altså en inflation på 1,5-2 procent, der er udgangspunktet de kommende år, pointerer Frederik I. Pedersen.

Dansk Byggeri: Det er en gave

I Dansk Byggeri glæder cheføkonom Bo Sandberg sig over tallene:

- Den rekordlave inflation er en gave, som vi skal tage pænt imod og nyde, så længe den varer. Prisstigninger på blot en kvart procent årligt indebærer reallønsstigninger for langt de fleste, lyder det i en skriftlig kommentar fra Bo Sandberg.

 

TEMAERSe alle