Gå til hovedindhold

En faglig aktion foran 3F's forbundshus skulle vise opbakning til forhandlerne til OK20.

Kort efter klokken ni blev demonstranterne af arrangørerne takket og opfordret til at tage på arbejde. Inden det skete, skulle et par romerlys dog lige fyres af.

Morgentrafikken ud for 3F’s forbundshus i Kampmannsgade blev fredag morgen spærret af et dusin lastbiler med alarmblink, mens cyklister glanende forsøgte at komme igennem.

Her havde knap 100 fagligt aktive fra især murer- og stilladsklubber i København spærret vejen med lastbiler, mens de havde rullet bannere ud og hejst de røde faner for at vise opbakning til de igangværende overenskomstforhandlinger.

- Vi er mødt op for at vise, at vi selvfølgelig stadig har tiltro til, at vores forhandlere gør, hvad de kan. Vi vil vise, at vi bakker 100 procent op. For jo mere opbakning, de ved, at de har, jo stærkere bliver resultatet også, siger talsmand for Murerarbejdsmændenes Faglige Klub i København, Christian Nielsen.

Søndag præsenterede industriens forhandlere det gennembrudsforlig, der sætter den økonomiske ramme for de øvrige gruppers overenskomstforhandlinger. Et forlig, der giver en lønstigning på 1,7 procent over tre år, tre ugers barsel med fuld løn til fædre og tre procent mere på den såkaldte fritvalgskonto.

LÆS MERE: OK20: Det betyder industri-forliget for dig

Bekæmp social dumping

Det er også et forlig, der er blevet rost for at være det bedste for lønmodtagerne siden krisen, og som giver goder fordelt over et helt arbejdsliv.

Aktionen er ikke en del af en nej-kampagne, slår talsmand for murerarbejdsmændene, Christian Nielsen, fast:

- Bare fordi man ikke har sagt ja til et udspil, er det ikke det samme som at sige nej. Vi har ikke rigtig noget at forholde os til. Så må vi jo se, hvad der sker, når vores forhandlere kommer ud med et resultat.

Demonstrationer over hele landet

Over hele landet ventes der i dag at blive demonstrationer for at vise støtte til OK20. På S-togsstationer i hovedstadsområdet har fagligt aktive delt flyers ud til morgenpendlerne, mens der i eftermiddag ventes at blive demonstrationer i blandt andet Aalborg, Aarhus og Horsens.

Bag initiativet står Fagligt Formandsinitiativ, der er et netværk af fagforeningsformænd fra 3F Bygge, Jord, Miljø; 3F København; 3F Transport, Logistik, Byg; Esbjerg Transport; 3F Esbjerg Byg; Dansk El-Forbund København; Rør- og Blikkenslagernes Fagforening; HK It, Medie, Industri Hovedstaden; 3F Horsens; 3F Aalborg; Malernes Fagforening Storkøbenhavn; Fællesklubben Aller Tryk.