Gå til hovedindhold
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen ved ikke, hvor mange ulykker der sker hos udenlandske virksomheder i Danmark. Mattias Tesfaye kalder ministerens svar 'uambitiøst'
FOTO: Niels Aage Skovbo/arkiv

Troels Lund Poulsen (V) gør ikke nok for at forhindre, at udenlandske arbejdsgivere skjuler arbejdsulykker, mener Mattias Tesfaye (S), efter at ministeren i et svar til Beskæftigelsesudvalget ikke kunne redegøre for antallet af arbejdsulykker for udenlandske arbejdere.

Mattias Tesfaye (S) bad om et overblik. Nu står han i stedet tilbage med en lang næse, mener han.

I december kunne Fagbladet 3F fortælle, at udenlandske arbejdsgivere kun anmelder meget få arbejdsulykker sammenlignet med danske.

- Vi er nødt til at have myndigheder, der er udfarende og selv går ud og vender stenene i skoven. Ellers får de her virksomheder lov at flyve under radaren, siger Mattias Tesfaye. 

Bad om overblik

10 gange i 2016 kontaktede udenlandske arbejdsgivere Arbejdstilsynet, efter at en udenlandsk arbejder kom til skade. I samme periode meldte danske arbejdsgivere 40.660 ulykker.

Ud fra de tal er det ikke til at sige, om de 4.584 udenlandske virksomheder, der i 2016 var registreret i Danmark, har langt bedre styr på sikkerheden end de danske, eller om de bevidst undlader at anmelde de ulykker, der sker. Det sidste er i så fald i strid med loven. 

Det fik Socialdemokratiets social dumping-ordfører Mattias Tesfaye til tasterne. I sidste måned sendte han fire spørgsmål til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, hvor han bad om et overblik over antallet af arbejdsulykker for både danske og udenlandske virksomheder. 

Efter at svarene fra ministeren er kommet, er Mattias Tesfaye stadig ikke tilfreds. 

- Det eneste, jeg kan læse ud af de her svar, er, at det ikke er topprioritet i beskæftigelsesministeriet at få håndteret de her problemer, siger han. 

Kender ikke antallet af ulykker

I et af spørgsmålene beder Mattias Tesfaye beskæftigelsesministeren om at komme med en oversigt over, hvor mange arbejdsskader udenlandske arbejdsgivere anmelder sammenlignet med danske.

Det har Troels Lund Poulsen ikke givet et klart svar på.

- Det er ikke muligt på baggrund af Arbejdstilsynets data at foretage en direkte sammenligning af anmeldelsesgraden af arbejdsulykker hos danske og udenlandske virksomheder, skriver Arbejdstilsynet i en udtalelse, som Troels Lund Poulsen bruger i sit svar til Mattias Tesfaye.

I Arbejdstilsynets register over arbejdsulykker kan man ikke se, om en virksomhed er dansk eller udenlandsk, skriver Arbejdstilsynet. Derfor kan man ikke sammenligne antallet af ulykker for at se, om det halter med anmeldelserne fra de udenlandske arbejdsgivere. 

Samme svar får Mattias Tesfaye i de næste to spørgsmål, og det er ordføreren ikke tilfreds med:

- Jeg synes, det er ladt bare at læne sig tilbage og sige “det registrerer vi ikke, det kan jeg ikke sige noget om”, siger han.

Social-dumpingordføreren vil nu sende en række opfølgende spørgsmål til ministeren. Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Troels Lund Poulsen.