Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Hvis regeringen og Dansk Folkeparti får indført et såkaldt opholdskrav for dagpenge, kan det ramme flere danskere, som har arbejdet i udlandet. 3F var i dag på Christiansborg for at overbevise politikerne om at stemme nej til forslaget.

Drømmer du om at tage et smut til udlandet for at arbejde og dygtiggøre dig, risikerer du at vende hjem til en tom dagpengepung.

Også selvom du har betalt til din a-kasse under hele udlandsopholdet.

Regeringen og Dansk Folkeparti vil nemlig indføre et såkaldt opholdskrav for at få dagpenge. Det betyder, at man skal have opholdt sig i Danmark eller et andet EU-land i mindst syv af de seneste otte år. Forslaget er designet til at ramme udlændinge fra tredjelande, men vil også ramme samtlige andre danskere, der har arbejdet uden for EU i mere end et år. 

3F BJMF var i dag til et såkaldt foretræde på Christiansborg for at overbevise politikerne om at stemme nej til regeringens forslag.

- For at beskytte de danske dagpenge, behøver man ikke at lave et opholdkrav, som straffer alle, der gerne vil rejse ud i verden for at lære noget nyt. Jeg håber, at partierne efter i dag vil se det åndsvage i dette foreslag og senere stemme nej til det, siger Dennis Birger Hejl, der er 3F BJMF´s a-kasseleder.

Han mener desuden, at det er absurd, at danskere kan miste retten til dagpenge, når EU-Parlamentet samtidig foreslår, at udlændinge skal kunne rejse til Danmark og modtage danske dagpenge efter kun én dag.

- Det er helt urimeligt og fuldstændig vanvittigt lovforslag. Det virker uigennemtænkt, at man som arbejder risikerer at vende hjem og ikke være forsikret, selvom man har betalt til sin dagpengeordning, siger Henning Hyllested (EL), der er medlem af beskæftigelsesudvalget for Enhedslisten.

Lovforslag med tilbagevirkende kraft

Folketingets partier skal stemme om dagpengeændringerne senere i år. Hvis det bliver et ja og, forslaget indfases, vil det blive med tilbagevirkende kraft.

Det betyder, at selvom du fra i dag af vælger at blive i landet, risikerer du stadig at miste dine dagpenge, hvis du inden for de sidste otte år har arbejdet uden for EU.

Den situation befinder tømreren Lasse Knudsen, 31, sig i nu. I fem år arbejdede han i Australien, og fordi forslaget har tilbagevirkende kraft, risikerer han nu ikke at kunne få dagpenge før i år 2023. 

- Jeg rejste ud for at lære noget. Da jeg tog afsted, vidste jeg jo ingenting om dagpengeændringerne. Det virker uretfærdigt, at det skal være med tilbagevirkende kraft, for jeg kan jo ikke gå tilbage og ændre min beslutning om at tage afsted, fortæller Lasse Knudsen, som vendte hjem i 2016, da hans visum udløb.

Efter to-tre måneder på dagpenge, da han kom hjem, har Lasse Knudsen i dag fast arbejde ved La Cour Byg ApS i Hillerød.

- Men ingenting er jo sikkert. Jeg kan risikere at blive sendt hjem, hvis der ikke er mere arbejde. Jeg kan jo sagtens få brug for dagpenge frem til 2023. Jeg har ikke en stor opsparing, som jeg kan leve af, siger han.