Gå til hovedindhold
Både 3F og Horesta har påpeget, at det vil blive sværere at tiltrække elever til tjenerfaget, hvis de ikke kan være med hele aftenen.
FOTO: Sven Berggreen/Arkivfoto

Tjenerelever under 18 år har været fanget i en ny lov, der forbød elever at arbejde, når restauranter havde allermest travlt. Det har 3F og Horesta nu fået ændret.

Nu kan unge tjenerelever igen få lov til at være med til den sidste servering, når selskabets regning skal gøres op og kassen afregnes.

- Det er godt, at unge tjenerelever nu kan få en komplet uddannelse igen. Selvfølgelig skal en tjenerelev kunne være i restauranten til klokken 24.00 og dermed lære at afslutte et selskab og lukke en restaurant. Det er en væsentlig del af faget, siger konsulent for Privat Service, Hotel og Restauration i 3F, Thorkild Holmboe Hay.

En ny lov har siden 1. juli betydet, at tjenerelever under 18 år ikke har måttet arbejde efter klokken 20.00 uden følgeskab af en voksen og slet ikke efter klokken 22.00. Tjenereleverne var dermed tvunget til at gå hjem, før aftenen var omme.

Det var en utilsigtet konsekvens ved den nye restaurationslov, der skulle give unge ned til 15 år lov til at sælge alkohol.

Den del af loven var 3F imod. Men sammen med arbejdsgiverorganisationen Horesta har 3F arbejdet for, at unge tjenerelever skal have lov til at gå på arbejde hele aftenen, og indtil arbejdsdagen slutter.

Samarbejdet med Horesta om lovændring

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) erkendte da også kort efter, at det var en fejl, og meldte sig klar til at ændre loven. Den lovændring skete så i går.

Både 3F og Horesta har kritiseret lovændringen, som kunne få store konsekvenser for de unge.

- Det har betydet, at restauranterne måske var nødt til at indkalde nyt personale klokken 22.00 til det sidste stykke arbejde. I sidste ende kunne det betyde, at det ville blive sværere for unge at finde en praktikplads, siger Thorkild Holmboe Hay.

Lovændringen betyder også, at restaurantværtens børn og børnebørn kan gå på arbejde til klokken 24.00.