Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Mens unge fra øerne og på landet er flittige til at tage et job efter skoletid, så er der langt mellem unge med fritidsjob i hovedstaden.

Unge i storbyerne tager sjældent et fritidsjob efter skoletid.
Peter Hove Olsen / Scanpix

De helt unge fra Læsø, Samsø, Ærø, Fanø og flere jyske landkommuner arbejder på livet løs, mens de unge på mellem 13 og 15 år i storbyerne sjældent tager et fritidsjob efter skoletid.

På Læsø arbejder næsten 6 ud af 10 - 58,8 procent - af de unge mellem 13 og 15 år, viser en særkørsel, Danmarks Statistik har foretaget for Politiken. Tallene tegner et billede af situationen i november 2016, så undersøgelsen er ikke præget af sæsonarbejde, hvor for eksempel sommerlandets isboder bemandes af skoleelever.

I den nordsjællandske velhaverkommune Lyngby-Taarbæk har blot 12,1 procent af de helt unge et fritidsjob. Næsten lige så få unge på Frederiksberg, i Rudersdal, København og Ishøj har et fritidsjob. Fælles for de unge landet over er, at de typisk har job efter skoletid i butikker, restauranter, på cafeer og lignende.

En arbejdsmarkedsforsker vurderer, at der er et sæt af forklaringer på forskellene.

- Nogle steder har der været tradition for at give en hånd med på landet. Børnene har hjulpet til i høsten, eller når kutteren kom ind med fisk. Det kan have skabt forskellige normer for, hvor meget og hvornår børn skal begynde at arbejde. Der er formentlig også større behov for at tjene sine egne penge på øerne og landet, hvor indkomsterne typisk er lavere end i byerne, siger postdoc Jonas Felbo-Kolding fra Forskningscenter for Arbejdsmarked- og Organisationsstudier (Faos) på Københavns Universitet til Politiken mandag.

Arbejdstilsynet har udfærdiget en liste med 10 typer arbejde, som unge mellem 13 og 15 år må udføre. Der skal være tale om lettere arbejde, som ikke må omfatte tunge løft, men de må gerne arbejde med lettere opgaver inden for eksempelvis landbrug, gartneri, rideskoler, rengøring, ekspedition i butikker, restauranter og cafeer.