TikTok-trenden og hashtagget "lazy girl job" har kastet lys over et nyt fænomen - et opgør med det travle og stressede arbejdsliv. Nu vil de unge sætte fokus på en bedre balance mellem arbejds- og privatliv.
Unge kvinder, der filmer sig selv midt i arbejdstiden, hvor de drikker kaffe, kigger ud i luften og på ingen måde har travlt.
Sådan ser den seneste trend om arbejdslivet ud på sociale medier. “Lazy girl job”, som fænomenet hedder, har bredt sig på det sociale medie TikTok med hele 26,2 millioner visninger.
Her fortæller unge kvinder på tværs af lande om, at det kan lade sig gøre at tjene en god løn samtidig med ikke at arbejde mere end det forventede – og hermed undgå stress. De vil ikke finde sig i det pressede arbejdsliv, som generationer før dem har været vant til.
En generel tendens
Hjernen bag trenden er den unge amerikaner Gabrielle Judge, der i dag lever af at skabe kreativt indhold på blandt andet TikTok. Men selvom det oprindeligt er et amerikansk fænomen, udspringer det sig af en generel tendens.
- Vi ser en række modtendenser, hvor ungdommen gør op med nogle forældede arbejdsidealer. De kan ikke længere lokkes med høj løn for at yde en ekstra indsats. De er blevet mere kritiske og vil ikke længere stemple ind og slå hælene sammen for hver en pris, forklarer Tommy Kjær Lassen, teolog og ekstern lektor på Institut for Business Humaniora, til Berlingske.
Det er altså ikke kun de amerikanske unge, men generelt ungdommen, som nu står sammen om at gøre oprør og sætte fokus på en bedre balance mellem arbejds- og privatliv. Med andre ord søger de et arbejde, der skaber værdi.
- Mange unge går efter en mere sammensat meningsforståelse. De ønsker et liv, hvor arbejde ikke skal være hele deres identitet. Der skal også være plads til andre værdier. Der skal være en balance, uddyber Tommy Kjær Lassen.
En brik i et større spil
Men det er ikke noget nyt, at der er nogen, der gør oprør mod arbejdslivet. “Lazy girl job” stammer nemlig fra en række andre tendenser.
- Der har tidligere været en anden trend i USA, hvor folk sagde op på jobbet, fordi de ikke gad mere – The Great Resignation. Så man kan sige, at det her blot er en brik i et større spil, hvor TikTok er med til at udbrede fænomenet, forklarer Jesper Tække, forsker i kommunikation og sociale medier på Aarhus Universitet, til Fagbladet 3F.
Han fortæller også, at det kan føres tilbage til corona-pandemien, hvor det gik op for mange, at de ikke var glade for deres arbejde eller følte sig tilfredse med det arbejdsmiljø, de befandt sig i. Derfor startede der en bølge, hvor flere sagde deres job op. Nu har de unge taget skridtet videre. De viser, at det kan lade sig gøre at finde en arbejdsplads, hvor de ikke behøver føle sig så presset, at de er nødt til at sige deres job op.
- TikTok er et visuelt medie og rækker ud til mange unge. Og her er det med til at vise, at de unge ikke står alene, men de er sammen om at gøre oprør. Det er et socialt netværk, som er det bedste på markedet, fordi de har en god algoritme, der hurtigt kobler brugeren sammen med indholdet, fortæller Jesper Tække.
Men det sociale medie kan ikke stå alene om at ændre en kultur.
- Der opstår hele tiden nye trends på de sociale medier, men der er jo også andre faktorer, som spiller en rolle. TikTok er med til at udbrede tendenser, mens der er andre beslutningstagere, der kan være med til at ændre kulturen og gøre konkrete tiltag som for eksempel at justere i løn, siger han.