Gå til hovedindhold

Håndværkere står over for en gigantisk styrkeprøve, når de skal rejse Notre Dame fra asken.

Vartegnet Notre Dame i Paris står indfanget af røg og flammer. Forude venter et gigantisk genopbygningsarbejde.
Arkiv Ritzau / Scanpix

Genopbygningen af det franske nationalklenodie Notre Dame bliver tæt på ubetalelig og uoverskuelig.

Vurderingen kommer fra tømrer Marc Volqvartzen (36 år), som tidligere har restaureret historiske bygninger efter voldsomme ildebrande i Danmark.

- Min kollega ringede for en halv time. Han havde set nyhederne og syntes, at det så ud til, at der var en hel del arbejde til os i Paris, siger Marc Volqvartzen, som er udlært i Julius Nielsen & Søn tilbage i 2012.

Dengang arbejdede firmaet med at restaurere det mere end 250 år gamle Dehns Palæ i København, som en ildebrand nogle år forinden havde raseret til ukendelighed.

Håndværket i centrum

Marc Volqvartzen var med til at genopbygge Dehns Palæ i København, efter det i 2010 blev hærget af en ildebrand.
Marc Volqvartzen var med til at genopbygge Dehns Palæ i København, efter det i 2010 blev hærget af en ildebrand. FOTO: Bax Lindhardt, Scanpix

Marc Volqvartzen fortæller, at genopbygningsarbejdet stiller store krav til tålmodighed og præcision.

- Der er så meget arbejde med at få tømmeret til at passe sammen, at du tror, det er løgn, siger han.

- Når du står med to skæve stykker egetræstømmer og skal få det til at ligne, at de nærmest er vokset sammen, så kræver det virkelig meget af håndværket.

Ud med tidsplanen

Og selvom arbejdet med Dehns Palæ dengang og det kommende arbejde på Notre Dame kommer på en trist baggrund, så er de faglige udfordringer ved jobbet store.

- Grundprincipperne er i virkeligheden de samme, som når en tømrer i dag bygger et typehus. Men det er nogle andre løsninger, når du ikke må bruge et metalbeslag eller sætte en fransk skrue, siger han.

Hvis alt arbejdet med at genopbygge den mere end 850 år gamle kirke i hjertet af Paris skal foregå efter gamle forskrifter, tror Marc Volqvartzen, at regningen vil nå astronomiske højder.  

- Og jeg garanterer, at tidsplanen skrider helt ud til højre. De går ind til et stykke arbejde, hvor de konstant vil være nødt til at afsætte ekstra tid til håndværket, siger han.