Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Nye dagpengeregler betød, at ledige risikerede at miste en hel måneds dagpenge på grund af bare en dags arbejde. Den regel bliver nu droppet.

Arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokratiet Leif Lahn er tilfreds efter dagens aftale, der sikrer, at man ikke risikerer at miste en måneds dagpenge efter kort tids arbejde.

Det bliver nu mere fordelagtigt at tage småjob. En overgangsordning med lempeligere regler for folk med supplerende dagpenge, bliver nu permanent, har forligskredsen bag reformen besluttet.

Dermed dropper politikerne nu en udskældt regel, hvor en dags arbejde kunne koste en hel måneds dagpenge.

Dagpengereformen lagde op til, at efter man har opbrugt retten til supplerende dagpenge, skulle man ikke længere kunne få dagpenge i måneder med løn. Det vil sige, at fik man bare én dags arbejde, ville det koste retten til dagpenge i en hel måned.

Hvis man derimod ikke havde arbejde overhovedet, kunne man få dagpenge en hel måned.

I stedet bliver den nuværende overgangsordning, hvor modregning sker på ugebasis og ikke på månedsbasis, gjort permanent.

- Det er lykkedes os og Dansk Folkeparti at overbevise Beskæftigelsesministeren om, at den planlagte ændring ikke var rimelig, og hele forligskredsen er enige om, at overgangsordningen skal være permanent, siger arbejdsmarkedsordfører fra Socialdemokratiet, Leif Lahn.

Småjob betaler sig bedre

- Det betyder, at det bedre kan betale sig at tage småjob. Ellers ville ingen ved sine fulde fem jo tage få dages arbejde, hvis det kostede en hel måneds dagpenge, påpeger Leif Lahn.

Den oprindelig planlagte ændring skulle tilpasse reglerne til det nye dagpengesystem, hvor næsten alting regnes i måneder.

Eva Obdrup, forretningsfører i 3F’s Akasse, er tilfreds.

- Vi er rigtig glade for, at reglerne nu bliver permanente. Det vil sikre et mere fleksibelt arbejdsmarked, hvor folk ikke skal være bange for at tage job i kortere tid. Det er jo også i arbejdsgivernes interesse. Det er klart, at det ville være svært at motivere folk til arbejde i kortere tid, hvis det kunne koste en måneds dagpenge, påpeger Eva Obdrup.

De oprindelige regler ville ramme mange af 3F’s medlemmer blandt andet vikarer og løsarbejdere.

Et lovforslag om de nye regler vil først kunne fremsættes i det nye folketingsår, idet Folketinget kun har få ugers arbejde tilbage før sommerpausen. Derfor vil de nye regler tidligst kunne træde i kraft i november, og der vil blive en kort periode, hvor månedsreglen vil gælde.

Men lovforslaget vil kunne træde i kraft med tilbagevirkende kraft, så personer, der rent faktisk mister en måneds dagpenge, vil kunne få pengene betalt tilbage.