Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Udenlandske arbejdere skal kunne optjene dagpengeret i Danmark efter kun én dags arbejde. Det er meldingen fra EU-parlamentet, der i dag har vedtaget deres indstilling til dagpenge.

EU-Parlamentet inklusiv formand Antonio Tajani skal nu nå til enighed med Rådet og Kommissionen.

Det skal fremover være muligt for polakker, rumænere og anden europæisk arbejdskraft at rejse til Danmark og optjene retten til dagpenge efter kun én dags arbejde. Herefter kan dagpengene tages med ud af landet i seks måneder.

Sådan lyder den endelige beslutning fra EU-parlamentet, der i dag har vedtaget deres indstilling til dagpenge. Nu går parlamentet videre i processen og forhandler med Rådet og Kommissionen, før den endelige vedtagelse er klar.

Forslaget er kommet gennem EU-parlamentet på trods af hård modstand fra blandt andet danske parlamentarikere og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU har været blandt forslagets hårdeste kritikere.

- Jeg er skuffet, for dette vil gå hårdt ud over det danske dagpengesystem. Det undergraver dagpengene og den solidaritet, som de er bygget på. Danskerne har betalt for den forsikring, som dagpengene er, og derfor skal andre ikke have lov til at udnytte det, siger hun.

Også hos 3F vækker ordningen bekymring.

- Dette forslag vil desværre gøre det let for rigtig mange at udnytte det danske dagpengesystem. Vi har nogle meget lukrative ydelser i forhold til andre EU-lande, og der kunne man godt frygte det vil føre til et misbrug, som vil sætte systemet under pres, forklarer Eva Obdrup, forretningsordfører i 3F’s Akasse (3FA).

Frygter dagpengefabrikker

Som ordningen er nu, kræver det, at man har været fuldtidsbeskæftiget i tre måneder i Danmark og har optjent dagpengeret i ens hjemland, før man kan få udbetalt dagpenge. 

Men EU’s ønske om at lempe den nuværende ordning kan være en potentiel bombe under det danske dagpengesystem, mener folketingskandidat for Socialdemokratiet og direktør for danske a-kasser, Verner Sand Kirk.

- I princippet kan man som arbejdsgiver jo kunne sende en masse østeuropæere op i busser, og lade dem arbejde som jordbærplukkere i to dage. Hvorefter de vil kunne rejse hjem igen til deres hjemland og leve som grever og baroner for de danske dagpenge, siger Verner Sand Kirk.

Reglerne har til formål at fremme arbejdskraftens bevægelighed i EU ved at sikre arbejdstagernes rettigheder, når flere lande er involveret. 345 stemte for forhandlingsmandatet, mens 287 stemte imod.