Gå til hovedindhold
Ventilations-producenten JKF i Nordjylland er en af de virksomheder, som har afdelinger i udlandet uden at svække den danske produktion. Det beså 3F-forbundsformand Per Christensen under et besøg i sidste uge.
FOTO: Michael Bo Rasmussen

Produktion i Danmark er blevet mere konkurrencedygtig, og automatisering og robotter gavner. Derfor endnu mere vigtigt at uddanne ufaglærte, opfordrer professor.

Danske job i industrien forbliver nu i højere grad i Danmark. Udflytningen er faldet til en tredjedel af, hvad den var tidligere.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Ruten går samtidig nu også den anden vej: Job vender hjem til Danmark.

Det siger professor Jan Stentoft fra Syddansk Universitet. Han har tal på hjemkomsten af job, men de er ikke helt opdaterede.

- Vi skal passe på ikke at generalisere. Men for nogle virksomheder er bøvlefaktoren ved udenlandsk produktion blevet for stor. De tjener penge på at automatisere i Danmark og samtidig undgå international uro og lønstigninger i for eksempel Kina, siger Jan Stentoft.

Nu flere ansatte i udlandet

På tre år lige efter finanskrisen røg der over 10.000 danske job i industrien til udlandet. I perioden 2014 til 2016 var tallet faldet til knap 3.700.

Danmarks Statistik påpeger opsigtsvækkende, at danske industrivirksomheder nu beskæftiger flere ansatte i udlandet end i Danmark. Men det er bestemt ikke kun skidt, siger Jan Stentoft.

- Indtjeningen i udlandet er med til at gøre danske virksomheder robuste. Så kan de investere penge i udviklingsarbejde i Danmark, siger Jan Stentoft.

Han har forsket i udflytning og har været med til at skrive rapport om udviklingen: “Danske producenters udflytning og hjemtagning af produktion”.

Ansatte skal kunne arbejde mere avanceret

Jan Stentoft er klar over, at udflytning af job gør mange 3F-medlemmer nervøse. Det er der også grund til, hvis de står stille og ikke uddanner sig, siger han.

- Men hvis de får mulighed for at uddanne sig og kan arbejde mere avanceret, så har de bestemt stadig muligheder. Der skal også være ansatte til at passe de automatiserede maskiner og robotterne i Danmark, siger Jan Stentoft.

Det stopper ikke helt

Cheføkonom Morten Granzau fra brancheorganisationen Dansk Industri tvivler på, at udflytningen af job helt stopper. Der rykker stadig flere job ud af Danmark, end der kommer hjem.

- For en række danske virksomheder handler det også om at komme tæt på kunderne. Tidligere rykkede mange til Kina med produktion alene på grund af de lavere lønninger. Nu er Kina blevet et vigtigt marked, som danske virksomheder sælger til, og der er det ofte en forudsætning, at de har produktion på stedet, siger Morten Granzau,

Danmarks Statistik peger også på, at nogle danske virksomheder i dag øger den produktion, de allerede har i udlandet. Det gør de, uden at de rykker job fra Danmark.