Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Et smuthul i loven gør det nemt for udenlandske firmaer at arbejde i Danmark uden at betale skat. Minister vil skride ind.

Hver gang et nyt udenlandsk firma får job i Danmark, skal de registrere sig i RUT-registret. Men de kan slippe, hvis de bare lader være med at skrive sig op og betaler bøden fra Arbejdstilsynet. Helt tosset, siger skatteekspert.
FOTO: Arkivfoto: Thomas Arnbo

Betal en bøde på 10.000 kroner og slip for at betale dansk skat, mens du arbejder i Danmark.

Hvis udenlandske firmaer lader være med at skrive sig op i det lovpligtige “Register for Udenlandske Tjenesteydere” - i daglig tale kaldet RUT-registret kan firmaerne arbejde uset af de danske skattemyndigheder over en længere periode. Det viser en opgørelse som Byggefagenes Samvirke har lavet.

- Vi stødte på det samme polske firma på flere byggepladser, men de var aldrig registreret i RUT. Så vi gik til Arbejdstilsynet for at høre dem, hvordan det kunne være, fortæller Robert Olejnik, faglig sekretær hos Byggefagenes Samvirke.

Hos Arbejdstilsynet havde man også opdaget, at det polske firma ikke skrev sig op i RUT-registret, men heller ikke her kunne de gøre noget. 

- Der fandt vi ud af, at de udenlandske firmaer faktisk kan slippe uden om at registrere sig i RUT-registret bare ved at betale en bøde, og så arbejde videre som om intet var hændt. Arbejdstilsynet gør ikke mere ved det, fortæller Robert Olejnik.

Arbejdstilsynet bekræfter: Vi må ikke gøre mere

Ifølge BAT-kartellets lister over udenlandske firmaer på danske byggepladser, har det polske firma arbejdet i Danmark siden 2011. Det betyder altså, at firmaet kan have arbejdet uden for RUT-registret i seks år.

Alene i år har Byggefagenes Samvirke og Arbejdstilsynet mødt det polske firma 28 gange på byggepladser i Danmark.

Ifølge reglerne skal alle udenlandske firmaer, der tager arbejde i Danmark, ellers registrere sig i RUT-registret for at sikre, at firmaerne kan findes af myndighederne fra Arbejdstilsynet og SKAT.

Gør firmaerne ikke det, falder der en bøde på 10.000 kroner, som Arbejdstilsynet udsteder. Men herefter opstår der et hul.

For efter den første bøde er udstedt, gør Arbejdstilsynet ikke mere for at sikre, at firmaerne rent faktisk overholder loven. Uanset om firmaet betaler bøden eller lader være. Det indrømmer kontorchef i Arbejdstilsynet, Katrine Wied Christensen:

- Arbejdstilsynet kan ikke udstede en ny bøde for manglende RUT-anmeldelse til en virksomhed for den samme tjenesteydelse på det samme arbejdssted, som der tidligere er givet bøde for, siger Katrine Wied Christensen, der er kontorchef for Social dumping, Byggeri og Teknik i Arbejdstilsynet.

Skatteekspert: Åbner døren for skattesnyd

Ifølge Torben Bagge, der er skatteadvokat og lektor på Aarhus Universitet, åbner hullet i RUT-registret for, at udenlandske firmaer kan slippe helt uden om at betale dansk skat, når de arbejder i Danmark.

- Der er jo en grund til, at vi har det her register. Der findes mange brodne kar, som forsøger at slippe udenom. Derfor er det også dybt uheldigt, hvis man bare kan betale en bøde og så slippe for at indskrive sig i RUT-registret. Det betyder, at SKAT ikke har en realistisk chance for at opdage, at de her firmaer arbejder i landet, siger han.

Samtidig tillader reglerne, at de udenlandske firmaer nærmest selv kan vælge, om de vil arbejde uden opsyn fra myndighederne.

- Så kan du som udenlandsk arbejdstager nærmest købe dig til et frikort til at kunne snyde, hvis du bare betaler den ene bøde. Det lyder ærligt talt som om, det er nogle tossede regler, siger Torben Bagge.

BAT-Kartellet: Vi er for blødsødne

Ifølge Bygge- Anlægs- og Trækartellets (BAT) sekretariatsleder, Gunde Odgaard, så er der noget galt med de sanktioner, som Arbejdstilsynet har i sin værktøjskasse, når udenlandske firmaer kan snyde sig uden om RUT-registret så let.

- Vi har længe haft den holdning, at udenlandske virksomheder går fri, hvor danske ikke gør. Havde det været et dansk firma, der ikke havde betalt en bøde på 10.000 kroner eller forbrudt sig mod reglerne, så var det hurtigt endt med, at det danske firma enten røg til inkasso eller blev lukket ned på anden vis. Men når det kommer til de udenlandske firmaer, så er der en berøringsangst herhjemme, som står i vejen for meget, siger Gunde Odgaard.

Han opfordrer politikerne til at gå hårdere til værks over for firmaer, der bevidst snyder med reglerne.

- De firmaer, der snyder sådan her, burde udelukkes fra at arbejde på alle offentlige byggerier fremover. Det burde være en nem og lovlig måde at gøre noget ved problemet. Og det ville gøre en forskel, for det offentlige står for rigtig meget byggeri herhjemme, siger Gunde Odgaard.

Minister: Vi må ændre reglerne nu

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) anerkender, at det ser ud til, at der er et hul i systemet, der giver udenlandske firmaer mulighed for at undgå skattemyndighederne i Danmark.

- Der skal slås hårdt ned på virksomheder, der ikke spiller efter reglerne, og det er der noget, der tyder på, at den pågældende virksomhed ikke gør, siger Troels Lund Poulsen.

Derfor vil ministeren nu lave om på den måde, som reglerne bliver fortolket, så udenlandske firmaer bliver tvunget til at tilmelde sig RUT-registret.

- Hvis det er sådan, at man kan lade være med at registrere sig, få en bøde og så bare arbejde videre uden konsekvenser, så er det noget, vi skal have ændret, fordi det er ikke holdbart. Man kan heller ikke blive ved med at køre rundt uden kørekort, uden at det har konsekvenser. Gør man det, bliver konsekvenserne altså ret alvorlige, siger Troels Lund Poulsen.

DF: Smid dem ud af landet

Hos Socialdemokratiet er der stor tilfredshed med, at ministeren vil ændre på en praksis, som ikke fungerer i dag. Hos Dansk Folkeparti kalder beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted hullet i RUT-registret for “helt uacceptabelt” og er klar til at gå skridtet videre.

- Det er jo ikke rimeligt, at man kan snyde sådan. Dansk Folkeparti har den klare holdning, at hvis de her firmaer bliver snuppet i at arbejde uden om RUT-registret, ja, så skal de smides ud af landet og ikke få lov til at arbejde i Danmark mere. Færdig. Og så er jeg ligeglad med EU’s mange regler om fri arbejdskraft, siger Bent Bøgsted.

Præcis hvordan beskæftigelsesministeren vil ændre reglerne, vil han og ministeriets embedsmænd nu bruge nogle uger på at finde ud af. Derefter skal der fremlægges en løsning for Folketingets Beskæftigelsesudvalg.