Gå til hovedindhold

Multinationalt firma har kæmpet hårdt for, at underbetalte udlændinge skal kunne køre skattefrit i Danmark, men det er nu stoppet af Østre Landsret.

Udenlandske chauffører skal betale dansk skat, når deres ture starter, slutter eller går gennem Danmark, fremgår det af en ny dom.
Arkiv / Billedbureuaet Scanpix

300 lastbiler på danske nummerplader, men ingen danske chauffører ansat. Sådan er billedet hos Kim Johansen International Transport i Greve.

Turene køres af 700 udenlandske chauffører og mange ture foregår i udlandet, men nogle køres også på danske veje.

Nu skal de udenlandske chauffører betale dansk skat, når deres ture starter, slutter eller går gennem Danmark. Det er Kim Johansen International Transport dømt til i Østre Landsret.

Virksomheden får pålagt at trække skat og arbejdsmarkedsbidrag, inden der udbetales løn til chaufførerne. Det sker efter regler om beskatning af udlændinge, der udlejes til danske arbejdsgivere.

Dårlige sager giver dårligt image

Firmaet har i flere år ført sag mod Skat for at kunne lade chaufførerne køre skattefrit. Ifølge dommen betaler det danske selskab 580 kroner om dagen til det udenlandske datterselskab, hvor chaufførerne er ansat. Det skal dække løn og alle andre omkostninger ved ansættelsen - og ligger langt under dansk tarif.

- Den overvejende del af vognmandsbranchen opfører sig anstændigt, men vi ser desværre eksempler på firmaer, som prøver at undgå dansk beskatning, siger Flemming Overgaard, der næstformand i Transportgruppen i 3F.

- De dårlige sager undergraver hele branchen og giver den et dårligt image. Det må føre til selvransagelse hos arbejdsgiverne, opfordrer Flemming Overgaard.

Dommen er IKKE anket

Skat har offentliggjort dommen fra Østre Landsret. Vognmandsfirmaet har ikke anket den, og den står derfor ved magt.

Kim Johansen International Transport har tidligere været involveret i en række sager. Det har blandt andet været om ulovlig kørsel, løndumping og andre problemer.

Advokat Søren Ehlert har ført den nye sag for virksomheden. Han siger, at hverken han eller virksomheden ønsker at kommentere dommen.

Skal tilbageholde skat og arbejdsmarkedsbidrag

Kim Johansen International Transport er en af branchens meget store. Allerede i 2011 var omsætningen på over en halv milliard årligt, fremgår det af dommen.

Reglerne om beskatning af udlændinge, der lejes af danske firmaer, siger, at hvis de udenlandske ansatte udfører arbejde, som er en integreret del af en dansk virksomheds drift, så skal der betales dansk skat.

- Det er en forudsætning for at drive vognmandsforretning med kørsel at have chauffører ansat. Derfor er der tale om en integreret del af virksomheden, og der er dermed tale om arbejdsudleje, fastslår landsretten.