Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Når indsatte uddanner sig i fængslet, træder de et skridt væk fra den kriminelle løbebane. Det er gavnligt for både dem selv og samfundet, som sparer penge, lyder det fra ekspert.

Mohamed Dibaje tog grundforløbet som kok, mens han sad i Nyborg Statsfængsel. Det er samfundsøkonomisk en god gevinst.

Når en gut som Mohamed Dibaje lægger volden på hylden og i stedet griber kokkekniven, er det gavnligt - både for ham selv og for samfundet.

For der er rigtigt mange omkostninger forbundet med kriminalitet. Derfor er det en god investering at uddanne folk, mens de er bag tremmer, lyder det fra Linda Kjær Minke, lektor og forskningsleder ved Syddansk Universitet:

- At en indsat ønsker at uddanne sig er et udtryk for, at man ønsker at bryde med den kriminelle løbebane. Meget international forskning peger på, at det har en positiv indflydelse på risikoen for at falde tilbage til kriminalitet, når indsatte uddanner sig. På den måde er det både en gevinst for enkeltindividet og samfundet, siger Linda Kjær Minke, der har forsket i fængsler i 15 år.

Meget at hente hjem

Som Fagbladet 3F skrev forleden, tilbyder alle landets 14 fængsler de indsatte AMU-kurser og grundforløb på erhvervsuddannelser. Og det er der også en økonomisk besparelse i.

Udgifterne pr. indsat i et lukket fængsel løber nemlig op i knap 700.000 kroner om året, mens det koster cirka en halv million om året at have en person siddende i et åbent fængsel.

- Rent samfundsmæssigt er der rigtigt meget at hente hjem, hvis man kan få folk ud af den kriminelle løbebane og ind på et mere “konventionelt” spor med arbejde. Strafudståelsen er i sig selv hamrende dyr, men så er der også utroligt mange omkostninger forbundet med kriminalitet i forhold til hele samfundet, familien og de pårørende, siger Linda Kjær Minke.

Et arbejdsmarked der er parat

Hvorvidt uddannelse og skoling til en indsat betaler sig, afhænger dog også af, om personen kan få job på den anden side af murerne.

- Det er utroligt vigtigt, at der er et arbejdsmarked, der er parat til at tage imod de indsatte efter afsoning. I det øjeblik en person kommer i uddannelse eller beskæftigelse, så sker der noget med vedkommendes selvopfattelse, og hvordan omgivelserne kigger på én. For selvom man på et tidspunkt i sit liv har begået en kriminel handling, behøver man ikke at være et helt igennem dårligt menneske. Man kan godt være en god kollega og en god arbejdskraft, siger Linda Kjær Minke.