Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) vil ændre loven, så udenlandske firmaer ikke kan undgå at betale dansk skat. Tvangsbøder og hårdere straffe er vejen frem. Der skal mere til, siger BAT-Kartellet.

FOTO: Arkiv / Ritzau Foto

Det skal være slut med, at udenlandske byggevirksomheder kan slippe for at betale dansk skat ved at undgå RUT-registret.

Sådan lyder budskabet fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, som nu vil ændre loven og tvinge udenlandske firmaer til at følge dansk lov med tvangsbøder og muligvis hårdere straffe.

- Jeg vil gerne slå fast, at det er helt uacceptabelt, hvis virksomheder bevidst vælger ikke at anmelde sig i RUT, fordi det bedre kan betale sig at lade være. Den form for adfærd skal der slås hårdt ned på.

- Det er afgørende for mig, at vi har et effektivt sanktionssystem, der understøtter RUT, og som gør det muligt at slå hårdt ned på virksomheder, der undlader at anmelde sig i registret, skriver ministeren i et svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

- Jeg vil derfor lægge op til, at Arbejdstilsynet som noget nyt får adgang til at udstede tvangsbøder i de situationer, hvor en virksomhed vedvarende nægter at efterleve anmeldelsespligten til RUT. Tvangsbøder fastsættes som daglige eller ugentlige bøder med henblik på at gennemtvinge en forpligtelse og vil i de konkrete situationer løbe, indtil virksomheden efterlever sin anmeldelsespligt til RUT, skriver ministeren i svaret.

Minister vil presse snydere

RUT-registret er et særligt register for udenlandske firmaer, der arbejder i Danmark. Ifølge loven skal alle udenlandske byggefirmaer, der arbejder i Danmark, skrive sig op i RUT, som er SKAT og Arbejdstilsynets eneste måde at overvåge virksomhedernes aktiviteter i Danmark.

Men som en undersøgelse fra Byggefagenes Samvirke afslørede, så kan firmaerne slippe for at registrere sig ved blot at lade være at skrive sig op - og hvis de får en bøde fra Arbejdstilsynet for at bryde loven, kan de betale bøden og slippe for yderligere sanktioner.

Samtidig bliver de usynlige for skattevæsenet, som kun kontrollerer virksomheder, der er opskrevet i RUT-registret. Det er dette smuthul, ministeren nu vil gøre op med.

- Jeg er naturligvis også villig til at se på andre tiltag, der kan styrke håndhævelsen af RUT-reglerne og lægge yderligere pres på de virksomheder, som bliver ved med at overtræde lovgivningen, skriver Troels Lund Poulsen.

Rød ros til ministeren

Både hos Enhedslisten og Socialdemokratiet er der ros til ministeren for at ville gøre noget ved hullet i RUT-registret.

- Jeg synes, ministerens svar er meget positivt. Hvis vi indfører dagsbøder, som ministeren lægger op til, så vil kasseapparatet begynde at tikke hurtigt hos dem, der forsøger på at snyde sig ud af RUT-registret - og da det her jo netop handler om at snyde sig til flere penge, så tror jeg, det er en meget god måde at ramme snydere på, siger Finn Sørensen, beskæftigelsesordfører for Enhedslisten.

Mattias Tesfaye, social dumping-ordfører hos Socialdemokratiet:

- Som jeg forstår ministerens svar, så lægger regeringen op til, at man ikke længere kan være ligeglad med en bøde fra Arbejdstilsynet. Hvis man ikke betaler sine dagsbøder, så må vi gå til straffeloven og anholde disse mennesker. Og så ender det jo med frihedsstraf, så vi er godt tilfredse, siger han.

I sit svar lægger Troels Lund Poulsen op til, at en ny lov kan blive vedtaget inden folketingetsåret slutter til juni. Men det er for sent, hvis man spørger Enhedslisten og Socialdemokratiet.

- Nu skal det selvfølgelig ikke ende i en syltekrukke, så vi giver ministeren en uge eller to til at indkalde os til forhandlinger om lovforslaget - ellers tager vi selv fat i ham. Og så regner jeg med, at vi kan have en ny lov på plads inden årets udgang, lover Mattias Tesfaye.

Samme budskab lyder fra Enhedslisten:

- Vi kan sagtens få det her på plads hurtigt. Det er bare med at komme i gang, siger Finn Sørensen.

Fagboss: Der skal mere til at stoppe hullet

Mens de politiske stemmer er positive over for ministerens planer, så mener sekretariatsleder for Bygge-, Anlægs- og Trækartellet, Gunde Odgaard, at der skal mere til at lukke hullet i RUT.

- Problemet er jo, at bøder er svære at inddrive. Jeg savner et svar på, hvad Troels Lund Poulsen vil gøre, hvis de her firmaer ikke betaler hverken den første eller den tiende bøde, spørger han.

Ifølge Gunde Odgaard er svaret, at snyde-firmaer helt skal afholdes fra at arbejde i Danmark.

- Jeg synes, man burde indføre en black-liste over disse firmaer og sige, at de ikke kan få lov at byde på offentlige opgaver. Det ville virke. For det giver ingen mening, at man kan pisse på den ene bøde efter den anden og stadig byde ind på statens opgaver. Der er vi al for blødsødne. Var det en stakkels bistandsklient, så ville han jo blive modregnet i hoved og røv. Det er ikke fordi, de ikke kan være nidkære, det er bare fordi, de ikke vil, siger Gunde Odgaard.