Gå til hovedindhold

2.500 af Amazons tyske lagerarbejdere er gået i strejke fra mandag aften. Ifølge en repræsentant for fagforeningen vil strejken stå på i mindst to dage.

En Amazon-ansat på et lager i Staten Island, New York, USA.
Johannes Eisele/AFP/Ritzau Scanpix

Bedre arbejdsvilkår, højere løn og frihed fra overvågning er kravet fra strejkende Amazon-ansatte i Tyskland. Strejken rammer Amazon midt under den såkaldte Prime Day – et årligt salgsfremstød, hvor der er store rabatter, og tech-gigantens ansatte har ekstra travlt.

André Scheer er faglig sekretær i de strejkendes fagforening, Verdi. Ifølge ham er omkring 2.500 lagerarbejdere gået i strejke fra mandag aften. Dette tal forventer han dog vil stige over de næste par dage. Ifølge fagforeningsmanden vil strejken stå på i mindst to dage endnu og omfatte seks forskellige distribueringscentraler.

Skal arbejde mere under corona-opblusning

André Scheer mener, at Amazon med sit årligt tilbagevendende salgsfremstød, Prime Day, forringer de ansattes arbejdsvilkår. Blandt andet ved at sætte de ansatte til at ekspedere mange flere ordrer end normalt.

- I nogle af varehusene har Amazon pålagt de ansatte at arbejde seks ud af ugens syv dage i denne uge. Dette sker i forbindelse med Prime Day og falder i år sammen med, at Tyskland står midt i en genopblusning af corona-epidemien. Det er farligt.

Paraplyorganisation: Amazon har fejlet

UNI Global Union er en paraplyorganisation for fagforeninger. På organisationens hjemmeside udtaler generalsekretær Christy Hoffman sin opbakning til de strejkende.

- Amazon-arbejdere i Tyskland og andre steder kæmper for bedre løn og anstændige arbejdsforhold, men de forventer også, at deres forfatningsmæssige rettigheder overholdes – og at kunne have private samtaler, uden at Big Brother holder øje med dem, når de organiserer sig online.

Ifølge generalsekretæren er særligt Amazons Prime Day et problem.

- Amazon har fejlet i forhold til at sikre de ansattes sikkerhed. Vi frygter, at tilstrømningen af ordrer og det anstrengende Prime Day-tempo vil gøre en dårlig situation endnu værre.

Amazon: hovedrystende

Hos Amazon ryster pressetalsmand Stephan Eichenseher på hovedet af kritikken. I en e-mail til Fagbladet 3F understreger han, at strejken ingen indvirkning har på Amazons leverancer af varer.

Ifølge pressetalsmanden har Amazon et arbejdsmiljø, der er “sjovt, engagerende og opsat for at hjælpe de ansatte med at få succes.”

Derudover påpeger pressetalsmanden, at Amazon respekterer de ansattes ret til at organisere sig:

- Vi respekterer vores ansattes ret til at tilslutte sig eller ikke tilslutte sig en fagforening eller anden lovlig organisation efter eget valg uden frygt for gengældelse, intimidering eller chikane, siger han. 

Beskytter ansatte mod corona

Ifølge Stephan Eichenseher har Amazon gjort meget for at beskytte sine ansatte mod corona. Blandt andet ved at bestille 19 millioner ansigtsmasker og 21 millioner par handsker.

- Sundhedsmyndigheder og embedsmænd har sagt, at vi har de rigtige foranstaltninger til at beskytte vores medarbejdere og kunder.