Gå til hovedindhold

Flere virksomheder modtog strakspåbud for alvorlige brud på arbejdsmiljøet, da myndighederne var på social dumping-kontrol hos 56 virksomheder. I Helsinge blev tre østeuropæere taget i at arbejde illegalt.

Arbejdstilsynet har besøgt 56 arbejdssteder og afgav i alt 48 reaktioner.
Arkiv / Sofie Mathiassen / Scanpix

Tre østeuropæiske byggearbejdere blev idømt bøder og står nu til udvisning af landet efter myndighedernes kontrol mod social dumping slog til mod en byggeplads i Helsinge i Nordsjælland.

De tre østeuropæere var ansat til at bygge 21 lejligheder i centrum af Helsinge, da politiet og en række myndigheder slog til mod byggeriet.

- Som led i en koordineret aktion med arbejdstilsynet mod social dumping besøgte Nordsjællands Politis udlændingekontrol en byggeplads på Østergade. Her blev tre udenlandske statsborgere, tre mænd på 25, 37 og 48 år, anholdt og sigtet for ulovligt arbejde, siger den presseansvarlige hos Nordsjællands Politi til sn.dk.

De tre mænd blev efterfølgende fremsat i grundlovsforhør ved retten i Helsingør, og her faldt straffen prompte.

- De har modtaget et bødeforlæg og er blevet varetægtsfængslet, indtil udvisning kan ske, siger anklager hos Nordsjællands Politi, Kenneth Siljat.

LÆS OGSÅ: Amputeret myndighed: Arbejdstilsynet undgår indendørs kontroller

Bygherre på byggeriet i Helsinge er Estate Invest, som tidligere har været ramt af blokader fra fagforeninger, fordi de underbetalte polske ansatte på andre byggerier. 

Både Estate Invest og deres hovedentreprenør HBB Entreprise, som har hyret de østeuropæiske ansatte, afviser, at de var klar over, at de havde illegale arbejdere ansat på pladsen.

- Vi er overraskede over sagens udvikling og har videregivet sagen til vores advokat med mistanke om muligt dokumentfalsk. Vi er naturligvis kede af situationen, men mener vi har ageret forsvarligt, siger Brian Bjørnskov, direktør i HBB Entreprise, til sn.dk.

56 arbejdsteder fik 48 reaktioner

Kontrollen i Helsinge i torsdags var en del af den såkaldte fælles myndighedsindsats, som består af Arbejdstilsynet, politiet og Skattestyrelsen, der slog til mod en række virksomheder. Aktionerne var især rettet mod byggepladser og det grønne område.

Og kontrollerne gav ikke så lidt reaktioner fra især Arbejdstilsynet:

- På dagens aktioner var vi fra Arbejdstilsynet vidne til flere farlige arbejdssituationer, hvor vi måtte reagere med forbud eller strakspåbud. Vi afgav flere alvorlige reaktioner, blandt andet for nedstyrtningsfare, siger Arbejdstilsynets tilsynschef Brian Larsen.

LÆS OGSÅ: Kontrol forsvandt: Arbejdstilsynet droppede 3.000 kontroller efter corona-udbrud

- Det fælles myndighedssamarbejde er et effektivt redskab til at opspore og stoppe farligt og ulovligt arbejde. Vi er her for at sikre, at arbejde i Danmark foregår efter danske regler – og aktionerne i dag viser desværre, at der er noget at komme efter, siger han.

I alt besøgte Arbejdstilsynet 56 arbejdssteder og afgav i alt 48 reaktioner. Der blev heraf afgivet 34 straksforbud og 1 forbud. Desuden blev det konstateret, at syv udenlandske virksomheder ikke var anmeldt korrekt i Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT).

Flere sager om illegalt arbejde og skattesnyd efter kontroller 

Dermed er indsatsen mod social dumping for alvor kommet i gang igen efter en langtrukken nedlukning af alle kontroller i foråret.

I både marts og maj måned måtte myndighederne aflyse store landsdækkende kontroller, efter regeringen valgte at sende hele Arbejdstilsynet hjem i flere uger.

Første kontrol efter corona-nedlukningen var i juni måned. Dengang besøgte Arbejdstilsynet 60 virksomheder og gav 39 reaktioner for brud på arbejdsmiljøloven, heraf 31 alvorlige

Siden har en række kontroller afsløret flere sager om social dumping rundt omkring i landet.

I både august og september blev over 20 illegale arbejdere fra blandt andet Ukraine anholdt på byggepladser i Stenløse og Hedehusene under ledelse af firmaet 2E Group, der er ejet af mangemillionæren Jesper Skovsgaard, som er kendt fra TV2’s programmer “Nybyggerne”.

LÆS OGSÅ: Illegale arbejdere anholdt på mangemillionærs byggeplads

I august måtte Skattestyrelsen gå i dybden og lave særkontroller med 46 ud af i alt 64 besøgte virksomheder på en social dumping-kontrol – eller hvad der svarer til 72 procent af de kontrollerede.

- Når vi følger op over for 72 procent af de virksomheder, vi har talt med på aktionen, vidner det om vigtigheden af de her kontroller. Derfor er det også et område, vi har meget fokus på, og et område, hvor vi henover den kommende tid kommer til at opruste, siger underdirektør i Skattestyrelsen, Johnny Schaadt Hansen.

3F: Hvad sker der med bagmændene?

Hos 3F er forbundssekretær Henning Overgaard tilfreds med, at myndighederne er kommet tilbage på kontroller.

- Nu har myndighederne ophævet deres egen corona-karantæne, og er kommet ud for at passe på arbejderne igen. Det er godt, men vi kan også se, at det er nødvendigt, siger han.

- Det er jo helt vildt og uacceptabelt, at 56 besøg hos virksomhederne kan give 34 strakspåbud. De kummerlige forhold vores udenlandske kolleger i Danmark udsættes for må aldrig blive hverdag.

LÆS OGSÅ: Politiet: Illegale arbejdere stikker af på hver eneste kontrol

De nyere sager med illegale ansatte på en række byggepladser trækker også et andet spørgsmål frem. Mens de ansatte bliver taget i kontrollerne, er det sjældent, at firma-ejerne, der hyrer de illegale arbejdere, bliver ramt.

- Vi ser desværre mere og mere udnyttelse af et stigende antal illegale arbejdsmigranter i Danmark, og det kan kun stoppes, hvis der slås hårdt ned på de arbejdsgivere, der tjener fedt på at udnytte sårbare arbejdere. Det er for nemt at være bagmænd til arbejdskriminalitet, alt for få bliver dømt – og det er et alvorligt problem vi bliver nødt til at få løst, siger Henning Overgaard.