Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

En 3F'er får en godtgørelse på 50.000 kroner for at have arbejdet mere end 48 timer i gennemsnit om ugen i flere 4-måneders perioder.

FOTO: Ritzau Foto

En ekstra godtgørelse kan komme på tale, hvis ansatte arbejder mere end 48 timer om ugen over længere perioder. Det viser udfaldet af en dom, som Højesteret afsagde tirsdag.

Her er en 29-årig traktorfører, der tidligere var ansat ved Revslund Entreprenør & Maskinstation i Roost ved Branderup, blevet tilkendt en godtgørelse på 50.000 kroner for gentagne gange inden for en flerårig periode at have arbejdet ud over lovens 48-timers grænse, der udspringer af EU’s arbejdstidsdirektiv. Reglen om en maksimal ugentlig arbejdstid har til formål at beskytte arbejdstagernes sikkerhed og sundhed.

Traktorføreren arbejdede mere end 48 timer om ugen i gennemsnit i 32 perioder af fire måneder i årene 2010 til og med 2013. Manden arbejdede i gennemsnit fra mellem mere end 50 timer om ugen og op til over 65 timer per uge.  

Den ansatte udførte overarbejdet efter eget ønske og modtog fuld betaling herfor. Han tjente i gennemsnit 31.900 kroner om måneden i den fireårige periode – inklusive betaling for det massive overarbejde.  

Traktorføreren er medlem af 3F, som har ført sagen for ham.

 - Jeg er tilfreds med, at Højesteret nu har fastlagt niveauet og kriterierne for, hvad det skal koste, når en arbejdsgiver bryder direktivet om maksimal arbejdstid. Jeg er især tilfreds med, at vi har fået medhold i, at det ikke skal være en formildende omstændighed for arbejdsgiveren, at medarbejderen har fået fuld løn for arbejdet, eller at arbejdet skete efter medarbejderens eget ønske, siger 3F's advokat Rune Asmussen, der førte sagen i Højesteret for 3F’eren.  

- Men jeg er mindre tilfreds med størrelsen på den godtgørelse, som Højesteret har tilkendt vores medlem, siger Rune Asmussen.

25.000 kroner i udgangspunkt

Højesteret fastslog, at en godtgørelse for overskridelse af 48-timers grænsen som udgangspunkt bør udmåles til 25.000 kroner. Medmindre der er særlige holdepunkter for at gå op eller ned. Under hensyn til de omfattende og gentagne overskridelser af 48-timers grænsen fastsatte Højesteret godtgørelsen til traktorføreren til 50.000 kroner.

Ejer af Revslund Entreprenør og Maskinstation er meget fåmælt om dommen i Højesteret.

- Jeg er tilfreds med, at sagen endelig er afsluttet. Jeg har ikke yderligere kommentarer til sagen, siger Herman Jønsson til Fagbladet 3F.

Virksomheden havde under sagen fremført, at en godtgørelse på 25.000 kroner til traktorføreren ville være passende. Virksomheden lagde vægt på, at den tidligere medarbejder ikke var blevet pålagt at arbejde så meget over. Manden havde ønsket at arbejde mest muligt, oplyste virksomheden.  

I juli 2015 tilkendte Retten i Sønderborg traktorføreren en godtgørelse på 25.000 kroner i sagen. Vestre Landsret forhøjede i juni 2016 godtgørelsen til traktorføreren til 50.000 kroner. Og beløbet på 50.000 kroner blev altså tirsdag stadfæstet af Højesteret.