Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Ifølge Forbrugerombudsmanden skal buspassagerer kunne købe en billet med kontanter. Men det er ikke alle landets syv bustrafikselskaber, der vil genindføre kontantbetaling. Det viser en rundspørge, som Fagbladet 3F har foretaget.

Trafikselskabet Movia har oplyst Forbrugerombudsmanden, at de af hensyn til buschaufførernes sikkerhed ikke ønsker at genindføre kontanter i deres busser.
Flemming Krogh/Ritzau Scanpix/Arkiv

Udbruddet af corona-virus og det stigende smittetal betyder, at det kan vare længe, før passagerne alle steder i landet igen kan betale for en busbillet med pengesedler eller mønter.

Trafikselskabet Movia, der står for busdriften på Sjælland og i København, har ingen planer om at genindføre kontanter i busserne.

- Movia lægger vægt på at passe godt på kunderne såvel som chaufførerne, og derfor hviler Movias busser på et selvbetjeningsprincip. Det betyder, at vi ikke tager imod kontanter for at undgå unødig smitterisiko ved tæt kontakt mellem chauffører og kunder, ligesom man som kunde ikke må tage ophold i chaufførområdet, siger plandirektør Per Gellert, Movia.

- Det skilter vi med både på bussen - og i bussen på chaufførlågen. Dette har vi også svaret Forbrugerombudsmanden, siger han.

Ombudsmand: Pligt til at tage imod penge

Ifølge betalingsloven skal butikker, busselskaber og andre, der kan tage imod elektronisk betaling via for eksempel dankort, også tage imod kontant betaling.

Det oplyser Forbrugerombudsmanden til Fagbladet 3F.

- Kontantreglen har ikke været suspenderet under corona-krisen, siger jurist Anette Jin Kristensen, Forbrugerombudsmanden.

- Derfor har blandt andet busselskaberne været omfattet af pligten til at modtage kontant betaling, med mindre at bussen har været indrettet som “et ubemandet selvbetjeningsmiljø” - for eksempel hvor billetter købes i en klassisk salgsautomat, og hvor chaufføren ikke har en funktion i forbindelse med salg eller kontrol af billetter, siger hun.

Minister opfordrede til stop

Nationalbanken har under corona-pandemien spurgt Sundhedsstyrelsen, om der var smitterisiko forbundet ved at berøre og betale kontant med mønter og sedler. Det er der ifølge Sundhedsstyrelsen ikke, da vira generelt overlever dårligt på overflader som pakker, bagage og pengesedler. 

På baggrund af chaufførernes frygt for, at billetsalget og den tætte kontakt med passagererne ville føre til smittespredning, opfordrede transportminister Benny Engelbrecht (S) 18. marts i år dog udbyderne af kollektiv trafik til midlertidigt at stoppe med chaufførernes billetsalg i busserne.

Klager og bødestraf

Den manglende mulighed for at få vekslet penge eller købe en billet kontant har dog ført til flere henvendelser og klager til Forbrugerombudsmanden.

- Vi er bekendt med problemstillingen og har modtaget flere klager fra berørte forbrugere. Klagerne har været i høring hos busselskaberne. Sagerne er ikke afsluttet endnu, siger jurist Anette Jin Kristensen, Forbrugerombudsmanden.

- Overtrædelse af kontantreglen kan straffes med bøde, men vi er naturligvis opmærksomme på den helt særlige situation, der var for den offentlige transport efter udbruddet af corona, siger hun.

Store regionale forskelle

Trods Forbrugerombudsmandens udmelding ønsker man heller ikke hos Bornholms Amts Trafikselskab (BAT) på nuværende tidspunkt at genindføre kontantbetaling på grund af covid-19. BAT oplyser til Fagbladet 3F, at trafikselskabet heller ikke har sat en dato på, hvornår det kommer til at ske.

Midttrafik i Region Midtjylland har derimod som det første trafikselskab genindført kontanter i deres busser. Det har skabt bekymring og utryghed blandt chaufførerne, som Fagbladet 3F tidligere har beskrevet.

Midttrafik oplyser til Fagbladet 3F, at selskabet forstår chaufførernes bekymringer, men henviser til, at det er blevet pålagt dem af Forbrugerombudsmanden.

Sydtrafik: Mange chauffører er glade

Også det sydjyske trafikselskab Sydtrafik indførte tirsdag igen kontanter i deres busser. Det fortæller presseansvarlig i Sydtrafik, Louise Christine Rasmussen.

Hun forstår de chauffører, der er bekymrede for igen at skulle håndtere kontanter, men påpeger, at der er mange chauffører, der er glade for beslutningen.

- Vi følger alle myndighedernes anbefalinger, og chaufførerne har fået stillet værnemidler til rådighed. Mange chauffører er faktisk glade for, at de igen kan få lov at betjene kunderne med kontantsalg, siger Louise Christine Rasmussen.

Følger smitteudviklingen

Det fynske trafikselskab, Fynbus, har planer om at genindføre kontanter i dets busser 31. august. Det afhænger dog af den fortsatte smitteudvikling i samfundet.

- Alt, hvad der handler om kontanter, gennemfører vi i dialog med entreprenører og chauffører. Planen er, at vi følger udviklingen med henblik på at indføre kontantbetaling mandag 31. august. Under forudsætning af, at der ikke sker en betydelig forværring i situation og ændring i myndighedernes anbefalinger, siger Martin Krogh, kommunikationschef i Fynbus.

Nordjyllands Trafikselskab har ikke ønsket at oplyse, om eller hvornår de genindfører kontanterne i busserne, da trafikselskabet endnu ikke har taget stilling til konkrete tiltag.