Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Konditionstræning i arbejdstiden kan nedsætte risiko for hjertekarsygdomme hos rengøringsfolk i hårde fysiske job, viser nyt studie. Arbejdsgiver må ikke bruge det som en sovepude, advarer 3F.

Helena er rengøringsassistent under uddanelse i 3F. En ny undersøgelse viser, at rengøringsassistenter, der dyrker motion på arbejdet, har lavere risiko for hjertekarsygdomme.
FOTO: Kennet Islandi Havg

Rengøringsassistenter har større chance for at undgå hjertekarsygdomme, hvis de et par gange om ugen afsætter 30 minutters arbejdstid til konditionstræning.

Det viser et nyt studie fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

- Konditionstræning er godt for rengøringsassistenter og sænker deres risiko for hjertekarsygdomme, lyder det fra Mette Korshøj, som er forsker på NFA.

Hun har lavet undersøgelsen i samarbejde med flere andre forskere som en del af sit ph.d.-studie.

Rengøringsfolk er i risikogruppen

Mette Korshøj forklarer, at fordi rengøringsassistenter har høje fysiske arbejdskrav, har de højere risiko for at få en hjertekarsygdom end den gennemsnitlige dansker på arbejdsmarkedet.

- Man har normalt en opfattelse af, at fysisk aktivitet er godt. Men sådan forholder det sig desværre ikke helt, når der er tale om fysiske arbejdskrav. Der kan være flere årsager til, at der er forskellig effekt af fysisk aktivitet i arbejde og fritid, siger hun.

Tidspres og få pauser

En mulig forklaring er, at fysiske arbejdskrav kan være en bestemt bevægelse, som bliver gentaget mange gange.

På arbejdet kan man være under et tidspres, og man har ikke de samme muligheder for at holde pause, som hvis man er fysisk aktiv i fritiden.

- Hvis man skal opnå en gavnlig effekt af fysisk aktivitet, skal man kunne komme sig. Det kan man måske ikke, hvis man har et job med fysiske arbejdskrav syv-otte timer om dagen, fem dage om ugen. Så bliver man måske bare slidt, siger Mette Korshøj.

Træning på jobbet virker bedst

Ifølge Mette Korshøj giver det mening at lade folk motionstræne i arbejdstiden frem for i fritiden.

- Vi har på NFA gennemført andre undersøgelser med træning hjemme og på arbejdspladsen. De viser, at træning på arbejdspladsen har flere gavnlige effekter end træning hjemme. Og så styrker det relationen mellem kolleger, siger hun.

3F: Det burde ikke være nødvendigt

I 3F's Offentlige Gruppe kritiserer forhandlingssekretær Lone Hoffmann, at det er nødvendigt for rengøringsassistenter at konditionstræne for at modvirke den effekt, som arbejdet har på kroppen. 

- Det er da rigtig godt, hvis arbejdsgiveren kan sørge for motionstræning. Men det må aldrig blive en undskyldning for ikke at gøre mere for arbejdsmiljøet. Jeg mener, at arbejdsgiveren bør fokusere på at tilrettelægge arbejdet, så rengøringsassistenterne ikke bliver slidt ned, siger hun.

- Arbejdsdagen kan tilrettelægges sådan, at man ikke skal gentage den samme bevægelse hele dagen, og så tidspresset ikke er så stort. Det er arbejdsgivernes fulde ansvar, lyder det fra Lone Hoffmann.