Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

På 20 år er topchefernes lønninger steget dobbelt så hurtigt som de ansattes, viser en gennemgang fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

De seneste 20 år har de danske topchefer været inviteret til lønfest, mens de ansatte har holdt igen. 
Arkiv / Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau/Scanpix

De seneste 20 år har de danske topchefer været inviteret til lønfest, mens de ansatte har holdt igen. 

Det viser en gennemgang af over 800 private danske virksomheder med over 200 ansatte, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd står bag.

Det skriver Ekstra Bladet.

Hvor det for 20 år siden var næsten utænkeligt, at topchefen kunne tjene mere end 40 gange så meget i løn som en almindelig ansat, så sker det i dag i over 25 store danske virksomheder.

I 1997 var det kun knap 10 procent af topcheferne, der fik en løn, der var 10 gange højere end de almindelige ansattes, mens det i 2017 er tilfældet i over 25 procent af de virksomheder, som indgår i undersøgelsen.

- Det fortæller en historie om en afkobling, der er sket over det seneste par årtier. Det grundlæggende løfte om, at når vi har vækst og velstand, så får lønmodtagere også deres andel af kagen, har vist sig ikke at holde, siger folketingsmedlem Peter Hummelgaard Thomsen (S) til Ekstra Bladet.

Hos de 25 virksomheder, hvor topcheferne tjener mest, ligger den gennemsnitlige løn til topdirektøren på 33 millioner kroner.

ISS-topchef Jeff Gravenhorst er ifølge beregningerne den topdirektør i Danmark, der tjener mest i forhold til den typiske ansatte.

Ina Sloth Madsen, tillidsmand hos servicegiganten ISS, vil ikke forholde sig til topchefens løn, men skriver i en mail til Ekstra Bladet:

- Direktionen skal være opmærksom på, at deres eget lønniveau sender et signal til medarbejderne.

Socialdemokratiet har foreslået, at man begrænser topchefernes bonusprogrammer, så de maksimalt må udgøre 20 procent af lønnen, og vil også lægge loft over topchefernes løn i forhold til, hvor meget den kan være større end de ansattes. SF og Enhedslisten har også foreslået en grænse over topchefers lønninger.

59-årige Torben Rasmussen, fællestillidsmand på Coloplasts fabrik i Thisted igennem 30 år, mener, at uligheden er blevet uretfærdig:

- Det store gab mellem lønnen til topchefer og ansatte er med til at skabe en dyb grøft og følelse af uretfærdighed i virksomheden.