Gå til hovedindhold
3F Post og PostNord har indgået aftaler om løn- og arbejdsvilkår de kommende tre år.
FOTO: Polfoto

Mens flere tusinde postarbejdere har mistet arbejdet, har PostNord Danmarks øverste ledelse foret lommerne.

Hver gang PostNord Danmark er blevet en dansk postarbejder fattigere, er virksomhedens ledelse blevet en del lønkroner rigere.

Sådan ser det i hvert fald ud, hvis man kigger på PostNord-chefernes lønninger og godtgørelser fra 2011 til 2016, hvor virksomheden har skilt sig af med over 6000 medarbejdere og samtidig leveret dundrende underskud. Det viser en gennemgang af PostNords årsregnskaber fra 2011 til 2015.

Den største stigning i lønnen gik til koncernens tidligere finansdirektør Henrik Rättzen. Fra 2012 til 2013 steg hans månedsløn med 28.000 svenske kroner, hvilket betød, at der hver fjerde uge rullede 508.000 kroner ind på hans lønkonto.

Da Henrik Rättzen forlod PostNord i 2014, var det med en klækkelig fratrædelsesgodtgørelse. Ifølge PostNord Danmarks årsrapport fra 2015 fik Henrik Rätzen 6,8 millioner svenske kroner for fire og en halv måneds arbejde.

PostNord Danmark oplyser, at en del af beløbet bestod af en fratrædelsesgodtgørelse.

Godtgørelsen kom på trods af, at PostNord i samme periode havde skilt sig af med over 2000 medarbejdere og PostNord Danmark leveret et underskud på henholdsvis 102 og 154 millioner danske kroner i 2013 og 2014.

Professor i økonomi og ledelse ved Aalborg Universitet, Anders Drejer, kalder den store lønstigning fra 2012 til 2013 “dybt uforståelig”.

- Normalt plejer man at belønne topchefer for at udvikle deres virksomhed i en positiv retning, og det er mildest talt ikke sket i PostNords tilfælde, siger Anders Drejer.

DF: Dybt usmageligt

Den tidligere chef for PostNords danske afdeling, Henning Christensen, mærkede også lønposen vokse i den tid, han var i spidsen for PostNord Danmark. 

Hans løn steg fra 2013 til 2015 med 500.000 svenske kroner til 3.7 millioner svenske kroner om året.

Hos Dansk Folkeparti har man ikke meget tilovers for de store lønstigninger.

- Det er jo dybt usmageligt. De her mennesker har en glimrende løn i forvejen, og når man tænker på, at de er godt i færd med at køre PostNord fuldstændig i sænk, så har jeg meget svært ved at se, hvad der berettiger dem til så store lønstigninger, siger Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen.

Fagbladet 3F har også forsøgt at få en kommentar fra transportminister Ole Birk Olesen og Socialdemokratiets postordfører, Christian Rabjerg Madsen, men de ønskede ikke at kommentere på artiklen.

Ekspert: Det giver ingen mening

Lars Idermark, der var administrerende direktør i PostNord fra 2011 til 2013, fik også forsødet tilværelsen under sin tid i firmaet.

Da han blev ansat 1. marts 2011, var det til en månedsløn på 970.000 kroner, og Idermarks årsløn lå dermed på 11,6 millioner svenske kroner om året.

Lars Idermark forlod PostNord i maj 2013 - også med en fratrædelsesgodtgørelse. Det betød, at han havde tjent 5,3 millioner på fire en halv måneders arbejde. Hvilket svarer til 1.777.777 kroner om måneden.

Anders Drejer fra Aalborg Universitet mener, at de mange lønbonusser til PostNord Danmarks topchefer er kritisable.

- Jeg har meget svært ved at finde de gode argumenter for de her lønstigninger. Det giver ingen mening, at hverken de danske eller svenske topchefer skal have så store lønstigninger, når det går så tilpas ad helvede til i hele PostNord Danmark, siger Anders Drejer.

PostNords bestyrelsesformand, Jens Moberg, oplyser i et mailsvar, at PostNord Danmark bestræber sig på at holde deres cheflønninger rimelige.

- Lønniveau og evt. lønstigning for direktører og deres underordnede chefer i hele PostNord er reguleret af statslige ’Retningslinjer for løn mv. til øverste ledelse’. Disse retningslinjer tilsikrer et markedsmæssigt lønniveau, der på den ene side ikke er for ekstravagant, men samtidig også sikrer, at PostNord kan tiltrække og fastholde dygtige og kompetente chefer i en virksomhed, der er i en massiv omstilling og er under stor offentlig bevågenhed, skriver Jens Moberg.

Artiklen er opdateret 23.35. Navnet på bestyrelsesformand i PostNord er rettet. PostNord er rettet til PostNord Danmark.

Artiklen er opdateret 09.37. Fratrædelsesbonus rettet til fratrædelsesgodtgørelse. Rubrik er rettet, så ordet bonus ikke indgår.