Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

De fleste 3F'ere kan via deres overenskomster holde helt fri med løn på grundlovsdag 5. juni, mens et mindretal skal arbejde indtil klokken 12.00.

Grundlovsdag 5. juni er det tætteste, Danmark kommer på en nationaldag, og mange kan holde fri fra arbejde.
Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Skal du på arbejde som normalt på grundlovsdag onsdag 5. juni, eller kan du frit blive hjemme at fejre Danmarks demokrati og fars dag samt tage hen at stemme til folketingsvalget?

Det afhænger i høj grad af, om din arbejdsplads er dækket af en overenskomst. For grundlovsdag er ikke en helligdag. Og dermed har alle danskere ikke automatisk fri på dagen, hvor landets første grundlov bliver fejret. Med grundloven fra 5. juni 1849 gik Danmark fra at være et enevælde til et demokrati, og grundlovsdag er det tætteste, vi kommer på en dansk nationaldag.   

Hvert år på grundlovsdag kan langt de fleste 3F’ere på arbejdspladser med overenskomst holde fri med løn. Det oplyser 3F.

Spørg din 3F-afdeling eller tjek 3F’s hjemmeside

Som udgangspunkt har alle overenskomstansatte inden for industrien en fridag på grundlovsdag. Ligeledes har langt de fleste medarbejdere på byggeområdet via deres overenskomster en fridag.

På det grønne område har hovedparten af medarbejderne en halv fridag, hvor de kun arbejder indtil klokken 12.00. Det samme gør sig gældende for ansatte inden for det offentlige. Men på nogle offentlige arbejdspladser er der dog indgået lokalaftaler om, at hele dagen er en fridag med løn.

Er din arbejdsplads ikke dækket af en overenskomst, kan grundlovsdag alligevel godt være en fridag. Det kræver, at fridagen er skrevet ind i din ansættelseskontrakt eller i arbejdspladsens personalepolitik.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har helt eller halvt fri eller skal arbejde på grundlovsdag, kan du altid kontakte din lokale 3F-afdeling. Du kan også selv tjekke din overenskomst på 3F’s hjemmeside.