Gå til hovedindhold

Stort flertal af tillidsrepræsentanterne i 3F's Industrigruppe bakker op om, at der fortsat skal være plads til forhandlinger lokalt i virksomhederne. Det viser en ny rundspørge blandt over 500 tillidsvalgte.

3F-gruppeformand Mads Andersen, tv., og Dansk Metals formand Claus Jensen på industrilandsmødet i weekenden.
Fagbladet 3F

Troen på, at det kan lade sig gøre at få noget igennem ved lokale forhandlinger på arbejdspladserne, er stigende. Det viser en ny rundspørge, som 3F’s Industrigruppe har fået gennemført som optakt til overenskomstforhandlingerne næste år. Over 500 tillidsfolk har svaret.

71 procent mener, at forhandlerne skal holde fast i, at der skal være plads til de lokale forhandlinger. Kun 27 procent ønsker mere centrale forhandlinger. Ved den seneste overenskomstfornyelse var det 61 procent, der pegede på mere lokale forhandlinger.

Gruppeformand Mads Andersen fra Industrigruppen opfatter svarene positivt:

- Ønsket om, at vi skal efterlade noget til de lokale forhandlinger, er højere, end det var inden forhandlingerne i 2017. Det vidner om en stor tro på, at man kan få lokale resultater. Det kan næsten ikke tolkes anderledes. Det skal vi selvfølgelig huske, når vi forbereder de centrale forhandlinger, siger Mads Andersen.

Inden for industrien arbejder man med en minimallønsoverenskomst, som betyder, at man - ud over de centrale forhandlinger - forhandler lønnen og andre forhold lokalt.

Metal-formand: Virksomhederne skal også være loyale

Overenskomstfornyelsen i 2020 var i fokus, da 320 tilllidsvalgte fra industrien i weekenden var samlet til landsmøde i Odense. Næsten 1.000 forslag er der nu kommet fra afdelinger og tillidsrepræsentanter. I efteråret tager CO-Industri  rundt i landet og diskuterer prioriteringen af de mange krav med lokale tillidsfolk.

Gruppeformand Mads Andersen afviser at løfte sløret endnu:

- Det begrænser vores egne forhandlingsmuligheder, hvis vi lægger det hele frem i forvejen, påpeger han.

3F’s Industrigruppe udgør den største gruppe i forhandlingsfællesskabet CO-Industri med cirka 95.000 medlemmer. Dansk Metal har 85.000 medlemmer i fællesskabet, og HK Privat har 30.000. Desuden deltager seks andre forbund med færre medlemmer.

Claus Jensen, formand for Dansk Metal og for CO-Industri, optrådte som gæstetaler og varmede også op til OK20.

- Vores tillidsrepræsentanter har været utrolig loyale over for virksomhederne under krisen. Sådan skal det fungere. Men et minimallønssystem kan ikke fungere, hvis virksomhederne ikke også er loyale over for vores tillidsvalgte, når det går godt, understregede han.

Claus Jensen pointerede, at indtjeningen i industrien i dag er stigende efter et stort dyk i forbindelse med finanskrisen.

- Heldigvis ser det ud til, at det går den rigtige vej ved de lokale lønforhandlinger. Og derfor er jeg også glad for at høre, at mange prioriterer, at der skal være plads og rum til lokale forhandlinger på arbejdspladserne, sagde Claus Jensen, der talte til 3F’s  tillidsrepræsentanter på landsmødet for første gang.

Beskæftigelsen i industrien er i øvrigt steget gennem flere år, viser tal fra Danmarks Statistik: Siden 4. kvartal 2016 er der kommet over 8.000 flere industriarbejdspladser.

Landsmødet slutter søndag.