Gå til hovedindhold

Skatteministeriets departementschef har ikke haft en byggetilladelse til det arbejde, som udføres af ulovlig og uorganiseret litauisk arbejdskraft på hans sommerhusgrund. Men tilbygningen skal ikke bruges til beboelse, men som legerum, oplyser hans advokat.

Skatteministeriets departementschef har afbrudt samarbejdet med et litauisk firma, efter at det er kommet frem, at han har brugt uorganiseret og ulovlig arbejdskraft.
Dennis Lehmann/Ritzau Scanpix

Skatteministeriets øverste embedsmand, departementschef Jens Brøchner, har ikke søgt om byggetilladelse eller anmeldt byggeriet til kommunen, før han gik i gang med at opføre en tilbygning til 172.500 kroner på sin sommerhusgrund i Rørvig i Nordvestsjælland.

Departementschefen forklarer, at det er fordi, det 24 kvadratmeter store anneks ikke skal bruges til beboelse eller overnatning, men kun anvendes til lejlighedsvis ophold og legerum.

Det skriver Politiken.

Ulovlig og uorganiseret arbejdskraft

Fagbladet 3F kunne tirsdag fortælle, at opførelsen af annekset blev udført af et litauisk byggefirma uden overenskomst. Et firma, som heller ikke har været registreret i RUT-registeret (Register over Udenlandske Tjenesteydere), hvilket ellers er lovpligtigt, når udenlandske firmaer arbejder for virksomheder eller privatpersoner i Danmark.

Ifølge 3F blev de litauiske håndværkere aflønnet i kontanter og boede i sommerhuset, mens arbejdet stod på.

Jens Brøchner afbrød samarbejdet med firmaet, da han blev konfronteret med sagen af Fagbladet 3F.

Ingen byggetilladelse

Det kræver en byggetilladelse fra kommunen, hvis en tilbygning skal bruges til beboelse.

Men Odsherred Kommune, hvor sommerhuset ligger, har ikke modtaget nogen ansøgning, oplyser de til Politiken.

- Vi har ikke kendskab til noget byggeri i nyere tid, skriver byggesagsafdelingen, der henviser til byggesagsarkivet, hvor der ikke er registreret byggesager på grunden siden 1978.

Ifølge Jens Brøchners advokat er forklaringen, at der ikke er tale om et anneks til beboelse.

- Der er ikke krav om byggetilladelse til den opførte bygning, da bygningen skal anvendes til lejlighedsvist ophold/legerum og ikke til egentlig beboelse – overnatning – og er under 50 kvadratmeter, skriver advokaten til Politiken.

Han oplyser, at bygningen vil blive anmeldt til kommunen, når den er færdigopført.

Får ikke konsekvenser

Sagen har fået Skatteminister Morten Bødskov til at slå fast, at hans departementschef ikke har været grundig nok med at tjekke forholdene.

- Det står klart for mig, at Jens Brøchner ikke har tænkt sig godt nok om og ikke har gjort sit hjemmearbejde godt nok. Han har ikke været grundig nok i forhold til, om der var ordnede forhold, og det har han jo også selv har erkendt, siger Morten Bødskov til Fagbladet 3F.

Ministeren oplyser dog, at sagen ikke umiddelbart får konsekvenser for Jens Brøchner.