Gå til hovedindhold

I et nyt udspil foreslår Socialdemokratiet, at nedslidte danskere i fremtiden skal have mulighed for at gå på pension tidligere. Dansk Folkeparti kalder forslaget for urealistisk.

Mads Claus Rasmussen / Scanpix Ritzau

Uretfærdigt og uholdbart. Sådan beskriver partiformand for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, det eksisterende pensionssystem til tirsdagens pressemøde, da partiets nye pensionsudspil præsenteres. 

Derfor skal hele den danske pensionsmodel til gennemsyn, hvis Socialdemokratiet får magten ved det kommende valg.

De foreslår, at nedslidte lønmodtagere, der har været på arbejdsmarkedet i mange år, skal have mulighed for at trække sig tilbage før tid.  

- Alle har ret til en værdig tilbagetrækning fra arbejdslivet. Det kan jeg ikke sige, at alle har i dag, siger Mette Frederiksen.

Det nuværende pensionsalder stiger, i takt med at danskernes levealder forlænges.

Det betyder, at man i dag skal være 65 og et halvt år, før man få folkepension. Om 11 år skal man være 68. Og starter man på en uddannelse nu i en alder af 17 år, kan man først forvente at slippe arbejdsmarkedet som 75-årig. 

Men overtager Mette Frederiksen posten som landets statsminister, skal det ikke længere udelukkende være alderen, der afgør, hvornår man kan trække sig tilbage.

- Vi må tage højde for, at folk er forskellige. Jeg møder mange i 60'erne, som slet ikke vil gå på pension. Men jeg møder også folk i 50'erne, som er ved at være nedslidte af et langt arbejdsliv, fortæller partiformanden.

Partiet foreslår i stedet, at pensionsalderen målrettes efter, hvor lang tid man har været på arbejdsmarkedet.

Samtidig lægger forslaget op til, at de mennesker, der ikke kan efterleve kravet om høj anciennitet, men som på anden vis er nedslidte, skal kunne visiteres til tidlig folkepension. 

Udspillet er dog ikke konkret på antallet af år og vilkårene for, hvordan man lever op til en individuel vurdering.

- Vi har ikke lagt os fast på den endelige model. Men når det handler om anciennitet, så skal man derop, hvor man har arbejdet i mange år, siger Mette Frederiksen og tilføjer:

- Det er noget, vi blandt andet skal diskutere med arbejdsmarkedets parter.

En blandet modtagelse

Hos Dansk Folkeparti er modtagelsen af Socialdemokratiets modspil blandet.

- Vi står virkelig med et gevaldigt problem, når det kommer til ufaglærte og nedslidte danskere. Så hele målet med forslaget er godt nok. Men når det så er sagt, så virker det en kende urealistisk, fortæller formand for Beskæftigelsesudvalget Bent Bøgsted (DF).

I stedet for at indføre et helt nyt og uprøvet system bør man kigge nærmere på de fejl og mangler, der er i det eksisterende, mener han.

- Vi har jo allerede seniorførtidspensionsordningen, som skal sikre, at nedslidte kan forlade arbejdsmarkedet værdigt. Den skulle man nok hellere kigge nærmere på og sørge for, at den fungerer, som den skal, inden man kaster sig over et helt nyt projekt, siger han.

Han understreger dog, at de fortsat mangler helt konkret viden om, hvordan Socialdemokratiets pensionsmodel skal udføres i praksis, før de fra Dansk Folkepartis side kan tage endelig stilling.

- Vi glæder os til at se, hvad udspillet bringer, når det er blevet forhandlet på plads med arbejdsmarkedets parter. Måske ses vi ved forhandlingsbordet, siger Bent Bøgsted.

Et skridt i den rigtige retning

Socialdemokratiets forslag til en pensionsreform får til gengæld positiv modtagelse fra 3F, der længe har kæmpet for løsninger til netop de mennesker, der ikke kan holde til at arbejde frem til folkepensionsalderen.

- Udspillet er et stort skridt i den rigtige retning. Det er helt, helt afgørende, at man sætter fokus på de mest nedslidte på arbejdsmarkedet. Det er dem, der blev hårdest ramt, da man satte pensionsalderen op og de facto afskaffede efterlønnen, siger Per Christensen, formand for 3F.

Han kalder det desuden positivt, at Socialdemokratiet vil inddrage arbejdsmarkeds parter i udarbejdelsen:

- I 3F er vi klar til at spille med, så tiltagene kan målrettes dem, der har haft et langt og nedslidende liv på arbejdsmarkedet, siger Per Christensen.

Socialdemokratiet har afsat i alt tre milliarder kroner til ordningen.