Dansk Erhverv har skudt en kampagne i gang, der sætter fokus på mangel på arbejdskraft. Men de tilhørende annoncer vækker hidsig debat.
Er det rimeligt at illustrere tidlig pension som en badeferie?
Arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv er blevet mødt med hård kritik efter at have skudt gang i en kampagne om mangel på arbejdskraft.
Særligt annoncer om ældre danskere vækker forargelse. I en kampagnevideo vises en gruppe ældre mennesker iført solhat og badedragt, som danser med højt humør på en strand. Videoen er tilføjet teksten: “Vi sender flere og flere på tidlig pension. Imens skriger vi på arbejdskraft. Skal vi ikke handle på det?”.
Sammenblandingen er blev mødt med kritik på sociale medier.
Kritikken vælter ind
En af de hårdeste kritikere er Magnus Barsøe, spidskandidat til EU-parlamentet i Region Hovedstaden.
“Hvor er det dog en frastødende kampagne, som erhvervslobbyisterne og direktør Brian Mikkelsen ovre i Dansk Erhverv har sat i gang. De udskammer simpelthen ældre danskere, der nyder deres velfortjente pension efter et langt arbejdsliv, hvor de har bidraget og betalt deres skat”, skriver han på X.
En anden kritiker er Mikael Bjørk Andersen, ledende økonom for tænketanken Kraka, som undrer sig over kampagnen:
“Er det egentlig smart at fremstille alle pensionister som nogen, der nasser på samfundet?”, spørger han på X.
Også Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har meldt sig på banen.
I et opslag på Facebook opfordrer FH Dansk Erhverv til at pakke myterne om de dovne pensionister væk.
“Lad os lige tage et virkelighedstjek på den: Mennesker, der skal tage smertestillende for at gå på arbejde, kan sjældent se frem til en pensionisttilværelse med dans og badeferie. Det er kun rimeligt, at dem, der har været allerlængst på arbejdsmarkedet – og som oftest har haft et hårdt arbejdsliv – får bare nogle få år på pension, hvor de stadig kan nyde tiden med familie og børnebørn, før kroppen siger helt stop”, skriver FH.
Men det er ikke kun eksperter og andre organisationer, der melder sig på banen. Dykker man ned i kommentarsporet ved Fagbevægelsens Hovedorganisations Facebook-opslag, er det tydeligt, at annoncerne berører dem, der bliver henvist til.
En af dem er Lisbet Boysen Bødker:
- Som om det ikke er nok, at man er nedslidt efter 48 år på arbejdsmarkedet. Har aldrig været uden arbejde og havde en drøm om at arbejde til jeg blev 67. I 2022 bliver jeg så ramt af muskelgigt, sygemeldt i 13 måneder og er nu startet op på nedsat tid. Jeg magter ikke at starte et nyt sted, har derfor søgt seniorpension – ikke fordi det var min drøm, men fordi jeg ikke kan mere, skriver hun blandt andet.
Dansk Erhverv håber på debat
Hensigten med Dansk Erhvervs kampagne og de tilhørende annoncer er at sætte fokus på mangel på arbejdskraft og udfordringerne ved tidlige tilbagetrækningsordninger.
Dansk Erhvervs kampagnechef, Marcus Stoltze, afviser dog, at annoncerne handler om at udskamme ældre danskere:
“De må gå og hygge sig ligeså meget de vil. Men det er immervæk en udfordring, at vi har fem tidlige tilbagetrækningsordninger, hvoraf to af dem kan fås uden visitation i en tid hvor virksomhederne skriger på arbejdskraft”, skriver han på X som svar på kritikken.
Til Fagbladet 3F siger Marcus Stoltze, at målet er at starte en debat om emnet.
- Vi er glade for, at der tydeligvis er en stor lyst til at debattere vores kampagne. Men jeg må også understrege, at en kampagne er en kreativ kommunikationsform, som ofte sætter ting på spidsen for at understrege en pointe – det gør sig også gældende i vores, siger han.