Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Blogger Rasmus Jønsson mener, at DF formand Kristian Thulesen Dahls støtte til lærerne er et udtryk for politisk dobbeltspil.

DF's formand er mester i politisk dobbeltmoral, mener dagens blogger.
FOTO: arkiv

Der var flere ting galt, da Kristian Thulesen Dahl forleden tonede frem på TV 2 og sagde, at han mente, at arbejdsgiverne skulle imødekomme lærernes krav, fordi at lærerne ved konflikten i 2013 var “blevet kørt over”.

Først og fremmest var det en noget overraskende melding fra Thulesen Dahl, fordi hans parti et døgn før havde været med til at vedtage den lockout, som partiformanden lige pludselig lagde afstand til. Og med den topstyring, som der er i Dansk Folkeparti, har Thulesen Dahl med garanti haft en central rolle i beslutning om at stemme for lockouten.

Sagde et og gjorde noget andet

Men Kristian Thulesen Dahls melding er også besynderlig, fordi han tilbage i 2013 selv var med til at “køre lærerne over”. For fem år siden forsøgte Dansk Folkeparti også at optræde som lærernes bedste politiske venner. Men da partiets politikere sad i folketingssalen og skulle stemme, trykkede alle mand på den knap, der betød forringelser til lærerne.

Denne bizarre situation har Kristian Thulesen Dahl selvfølgelig ikke glemt, og derfor virker hans stil ekstra fræk. Han prøver altså endnu engang at føre sig frem i offentligheden som at være på lærernes side, mens han i det mere lukkede politiske spil indtager den modsatte rolle.

Man kan til nød forstå, at et lille fløjparti engang imellem forsøger sig med en så grov form for populisme. Men at lederen for landets andetstørste parti forsøger at gennemføre et dobbeltspil af den karakter er sjældent set i dansk politik.

Den danske model under pres

Det politiske dobbeltspil er ikke det eneste, der var besynderligt ved Kristian Thulesen Dahls udmelding på TV 2. Det var også helt skævt, at han begyndte at blande sig i OK-forhandlingerne. I Danmark har vi en lang tradition for, at arbejdsmarkedets parter forhandler overenskomster uden politisk indblanding.

LO’s formand, Lizette Risgaard, skærer det ud i pap i en Facebook-opdatering: “I den afgørende fase af de offentlige OK-forhandlinger er det vigtigt at slå fast: Den danske model handler om at forhandle, indtil alle muligheder er prøvet. Her er vi slet ikke nået endnu! Derfor skal politikerne selvfølgelig holde sig langt væk fra forhandlingerne.”

Scorer billige point

Men Kristian Thulesen Dahl er åbenbart ligeglad med de grundlæggende spilleregler og traditioner, som den danske model bygger på. Han har blot travlt med at score nogle billige point til DF, som har gevaldigt ondt i vælgeropbakningen.

Og den situation er bekymrende. For selvom den danske model har vist sig at være unik og langtidsholdbar for Danmarks udvikling og stabilitet, er det slet ikke givet, at vi kan fortsætte med modellen. Den danske model kan nemlig godt virke kompleks og svær at forstå, så hvis politikerne begynder at angribe den med populisme, kan modellen komme under gevaldigt pres. Derfor er det vigtigt at vores politiker viser noget respekt for den måde fagforeninger og arbejdsgivere forhandler på.