Gå til hovedindhold

Arbejdsgivere skal kunne drages juridisk til ansvar i sager om seksuel chikane, lyder opfordringen fra 3F til den nye ligestillingsminister. Dansk Kvindesamfund vil se handling og ikke hensigtserklæringer fra ny minister.

Ligestillingsområdet bliver fremover en del af Beskæftigelsesministeriet, hvilket gør Peter Hummelgaard til ny ligestillingsminister.
Philip Davali / Ritzau Scanpix

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard bliver fremover også ligestillingsminister. 

Det sker som et led i en større ministerrokade, hvor ligestillingsområdet fremover skal høre under Beskæftigelsesministeriet. 

Ministerrokaden skyldes, at den tidligere minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde, Mogens Jensen, onsdag trak sig som følge af den såkaldte minksag. 

På det sociale medie Twitter takker Peter Hummelgaard for sit nye ansvarsområde. 

- Danmark er et godt samfund, men vi har masser af problemer at tage fat på. Barsel, ligeløn, social kontakt og hverdagens sexchikane. Nok at tage fat på, skriver Peter Hummelgaard på Twitter. 

Ministerrokaden blev præsenteret af statsminister Mette Frederiksen torsdag foran Amalienborg.

Og der er mange ønsker til den nyudpegede ligestillingsminister fra Dansk Kvindesamfund og 3F. For der er stadig lang vej endnu, før vi er i mål med ligestillingen, lyder det. 

Dansk Kvindesamfund: Håber på et styrket ministerium

Hos Dansk Kvindesamfund ønsker forkvinde Helena Gleesborg Hansen sig et styrket ligestillingsministerium. 

- Debatten om seksuel chikane og #MeToo viser, at der er et problem med ligestilling i alle brancher. Vi har brug for et stærkt ligestillingsministerium, så vi kan se reel handling og ikke blot fine hensigtserklæringer, siger Helena Gleesborg Hansen. 

For der er nok at tage fat på, mener Helena Gleesborg Hansen. Hun vil blandt andet have nationale handlingsplaner for kvindedrab og på voldtægtsområdet. 

- Det er voldsomme og alvorlige kriminalitetsformer, og vi savner øget fokus på retssikkerhed, siger hun. 

Derudover bliver det nødvendigt at efteruddanne politi, anklagemyndighed og dommere, så den kommende samtykkelov kan blive ordentligt implementeret, mener Helena Gleesborg Hansen. 

Og der er også ulighed mellem kønnene på en lang række områder, som Dansk Kvindesamfund vil have mere fokus på. 

- Vi ser faktisk ulighed i sundheden mellem kønnene, hvor mænd dør tidligere end kvinder. Vi har behov for en ligestillingsminister, der kan se på de kønnede problematikker, vi har i vores samfund, siger hun. 

3F: Ligeløn og indirekte objektivt ansvar 

For 3F er det vigtigt, at arbejdsgivere skal kunne drages juridisk til ansvar i sager om seksuel chikane, grænseoverskridende opførsel eller sexisme på arbejdspladserne. Arbejdsgivere skal have et såkaldt “indirekte objektivt ansvar”.

Sådan lyder beskeden fra forbundssekretær i 3F Søren Heisel:

- Juridisk skal arbejdsgiveren have ansvaret for at dokumentere, at de har gjort noget for at forebygge og forhindre seksuel chikane. På den måde sikrer man, at problemet ikke bare bliver slået hen, siger Søren Heisel. 

Søren Heisel mener også, at der skal gøres noget ved måden, man måler ligeløn på. Den tidligere borgerlige regering indførte, at man skal være mindst 35 personer i en virksomhed for at indgå i beregningen af ligeløn gennem Danmarks Statistik.

Og det er et problem, at de små virksomheder ikke indgår i statistikkerne, mener Søren Heisel. 

- Vi mener, at alt peger på, at vi stadig har et problem med ligelønnen i Danmark. Hvis man sænker antallet af personer til 10, vil man få et meget bredere overblik over ligelønnen, siger han. 

Derudover håber Søren Heisel, at den nye ligestillingsminister vil arbejde videre på at styrke LGBT+-personers vilkår.