Gå til hovedindhold

Det skal være muligt for myndighederne at sanktionere social dumping hårdere, mener rød blok. Straffen for at bruge ulovlig arbejdskraft skal blandt andet sættes op.

Det er for nemt at ansætte ulovlig arbejdskraft, mener rød blok. Derfor foreslår de at sætte bødesatsen op.
Thomas Arnbo (arkiv)

Der er markante forskelle på straffen for at bruge ulovlig arbejdskraft i vores nabolande.

For eksempel er bøderammen for at beskæftige arbejdere uden arbejdstilladelse 185 gange højere i Tyskland end i Danmark.

Men det vil rød blok nu gøre op med.

- Det er et latterligt lavt niveau, vi har i dag, siger SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, der understreger, at SF adskillige gange har argumenteret for at forhøje bødesatsen. 

Bødesats skal tredobles

I Danmark straffes arbejdsgivere med en bøde på 10.000 kroner per ulovligt beskæftiget for hver påbegyndt arbejdsmåned. 

Til sammenligning kan en virksomhed i Tyskland, der har hyret ulovlige arbejdere, straffes med en bøde på op til det, der svarer til godt 3,7 millioner kroner.

Ifølge Socialdemokratiet skal bødestørrelsen tredobles til omkring 30.000 kroner. Det fortæller partiets social dumping-ordfører, Bjørn Brandenborg, til A4nu.

- Mange udlændinge kommer og arbejder en kort periode, og så rejser de tilbage igen. Det er jo sådan set fint nok, hvis det er under ordentlige forhold, men hvis de bliver misbrugt og underbetalt, så er det som en bombe, der presser arbejdsmarkedet, siger han.

Den bødesats bakker SF op om.

- Det er bestemt fornuftigt. Arbejdsgiverne må grine deres røv i laser, når de ser, hvad vi kan straffe dem med, sammenholdt med det de tjener på at ansætte ulovlige arbejdere. Det er på tide, at vi tørrer grinet af, siger Karsten Hønge.

EL og DF vil også kigge på bødestørrelser

Enhedslisten har tidligere udtalt til Fagbladet 3F, at de er villige til at kigge nærmere på strafferammen for ulovligt arbejde.

- Vi er faste tilhængere af, at bøderne skal svare til det, som arbejdsgiveren har tjent på den illegale arbejdskraft. På den måde sikrer vi, at de store virksomheder, der systematisk bruger illegal arbejdskraft, også får en rigtig høj bøde, der kan mærkes på regnskabet, sagde Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, Christian Juhl.

Han har foreslået, at der fastlægges en minimumsbøde, som er højere end den nuværende bøderamme, da det kan være svært at fastlægge fortjenesten på den ulovlige arbejdskraft.

- Vi kan ikke sige på forhånd, hvor høj denne minimumsbøde skulle være. Men det er vigtigt, at vi får kigget nærmere på problemet og får drøftet de andre muligheder, som kan være med til at mindske omfanget af illegalt arbejde, sagde Christian Juhl.

Også hos Dansk Folkeparti mener man, at det er for nemt at ansætte arbejdere uden arbejdstilladelser. Derfor er de også klar til at forhandle om bødestørrelsen.

- Jeg forestiller mig en startbøde på mellem 50.000 og 100.000 kroner. Men det er selvfølgelig noget, der skulle igennem en række forhandlinger, før vi ville kunne lægge os fast på noget endeligt, har beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted tidligere udtalt til Fagbladet 3F.