Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Rekordmange byggevirksomheder går konkurs og flere af landets største entreprenører har i disse år underskud. – Opsvinget kommer ikke byggebranchen til gode, mener ekspert.

Trods økonomisk opsving har flere store bygge- og anlægskoncerner svært ved at få økonomien til at løbe rundt.
Claus Bjørn Larsen/Scanpix

De går enten konkurs, eller også har de røde tal på bundlinjen.

Trods travlhed har flere store danske bygge- og anlægskoncerner, hvor mange 3F-medlemmer arbejder, i disse år svært ved at omsætte det økonomiske opsving til indtjening. Alene inden for det seneste år er 919 byggefirmaer gået konkurs, hvilket er det højeste antal siden krisen kradsede i 2010.

- Selv de bedste af de bedste entreprenører tjener meget lidt på bundlinjen i tider som nu. De løber i disse år en kæmpe risiko ved at omsætte for milliarder og kun tjene minimalt. Det er et problem, siger Lene Faber Ussing, der er lektor ved Aalborg Universitet ved Institut for Byggeri og Anlæg. 

En analyse lavet af Deloitte og Dansk Byggeri viser, at det er de helt små håndværksfirmaer, som får mest ud af opsvinget, mens de største entreprenører ikke formår at øge lønsomheden. Tværtimod.

Lene Faber Ussing forklarer, at priserne på arbejde i gode tider presses ned, mens priserne på produkter presses op. Det gør det svært at være stor entreprenør. Hvis der omvendt er nedgangstider i landet, går det som regel den anden vej. 

- De store koncerners problemer skyldes prispres fra mindre fagligt dygtige firmaer og så manglende god arbejdskraft. I gode tider dukker de useriøse virksomheder op og byder på projekter med dumpingpriser. Det dræner markedet, siger hun. 

Rammer underentreprenørerne

Af årsregnskaberne fremgår det, at både Jørgen Friis Poulsen, MT Højgaard, BM Byggeindustri og Hansson & Knudsen havde underskud i 2017, mens NCC oplevede en faldende indtjening. De er blot nogle af de store bygge- og anlægskoncerner, hvis indtjening i Danmark har været nedadgående de seneste år.

Her er flere tusinde 3F-medlemmer ansat, og alene i MT Højgaard arbejder der 499 3f’ere fordelt på en række forskellige fag.

- Det er altid problematisk for arbejderne, når store koncerner ikke har økonomisk overskud. Forudsætningen for, at vores medlemmer får løn, er netop, at virksomhederne tjener penge. Derudover presser det i særdeleshed underentreprenørerne, der i sidste ende knækker nakken og går konkurs, siger Rasmus Kreutzmann, der er faglig sekretær hos 3F Frederiksborg.

I de første seks måneder af 2018 er 468 bygge- og anlægsfirmaer således gået konkurs. Det er knap 30 procent flere end samme periode sidste år.